Lyshuset sliter med finansene

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

I sitt tiende leveår er pengekassa skrapt, men entusiasmen høy hos ildsjelene i Lyshuset. De samarbeider gjerne med Romerike for å gjøre Kåre Tveter mer kjent.

DEL

SKARNES

– Ja, der ser dere ett av bildene som Skedsmo ikke ville ha, sier enhetsleder for kultur i Sør-Odal, Kjersti Strøm Gjermundrød. Hun peker på et stort oljemaleri med vakker kornmo som henger i rådhuset på Skarnes.

Begynte med morostreker

I år er det ti år siden Stiftelsen Lyshusets Billedsamling ble etablert, og like mange år siden galleriet med landets største samling Kåre Tveter-kunst ble åpnet på Skarnes.

Opptakten var boka «Heilt Odøling» som Arnold Rørholt forfattet og Kåre Tveter illustrerte i 1996. Utgiver Trond B. Olsen var en av initiativtakerne til stiftelsen og galleriet som ble en realitet seks år senere, takket være nært samarbeid med Sør-Odal som både stilte lokaler og driftsmidler til rådighet. Lyshuset var også kommunens Tusenårssted. Tiårsjubileet skal feires, men akkurat nå er Lyshuset ved et veiskille, der de må finne alternative løsninger på en rekke områder. – Utfordringen er først og fremst økonomi, påpeker varaordfører Heidi Hitland (Sp), som også er styreleder i Stiftelsen Lyshuset Billedsamling.

Drift til besvær

De spede forsøk som tidligere har vært i Nittedal og Skedsmo for å etablere Tveter-galleri, har strandet i unnfangelsen. Når Lyshuset på Skarnes også sliter med driftsutgiftene, ti år etter oppstarten, sier det mye om utfordringene knyttet til galleridrift.

Kommuneøkonomien er vanskelig i Sør-Odal, som etter flere år med underskudd, har havnet på Robek-listen, og dermed må ha kommunaldepartementets «velsignelse» for å kunne ta opp lån eller inngå leieavtaler. – Vi må spare på alle felt, også på kultur, oppsummerer varaordfører Heidi Hitland. Det betyr at Lyshuset for inneværende år har en driftsramme på kun 150.000 kroner. Det skal rekke til både vedlikehold, innkjøp, aktiviteter og vakthold. – Det er selvsagt ikke aktuelt å kjøpe inn noe mer kunst, slik situasjonen er nå, sier Gjermundrød. Hun påpeker imidlertid at det er bemanningen av galleriet som er den største utfordringen.

Ildsjelene må brenne mer

Lyshuset er under oppussing, og åpner igjen 1. mai. Da må de få lagt en kabal med frivillige, fordi det ikke lenger er økonomisk handlingsrom for betalte vakter.

– Heldigvis har vi en del ildsjeler og en aktiv kunstforening, sier varaordføreren. Hun tror at med komprimerte åpningstider og en venneforening som både kan bistå med å reise midler og initiere mer aktiviteter, så vil jubileumsåret bli bra. – Hvem er vennene?– Foreningen er i oppstartsfasen, og teller foreløpig bare 20 medlemmer, men vi håper på mange flere, også fra Romerike, sier kultursjef Gjermundrød.

Inviterer Romerike inn

Sør-Odal har jobbet aktivt for å være landets ledende ambassadør for Kåre Tveters kunst. Den rollen ønsker de fortsatt å ha.

– Kåre Tveter er jo liksom vår da. Odalen er hjembygda hans, ei bygd han hadde et varmt forhold til, sier kultursjef Gjermundrød. Hun har selv deltatt i arbeidet med Lyshuset helt siden starten,. – Han bodde likevel på Romerike mer enn halve livet? – Ja, og vi synes det er bra at også romerikskommunene engasjerer seg, sier kulturenhetsleder Kjersti Strøm Gjermundrød. Hun understreker at Lyshusets formål er nettopp å forvalte, drive og spre kunnskap om Kåre Tveter og hans kunst. – Vi samarbeider gjerne med Romerike om det.

Artikkeltags