Gå til sidens hovedinnhold

Litterær vandring i Østmarka

Artikkelen er over 14 år gammel

Når Edith i Synnøve Eriksens nye serie trenger pusterom fra kunstnerbyene i Europa, søker hun stillheten på Mariholtet og Losby og hos menneskene i Østmarka.

Det er bare et steinkast fra kommunegrensa til Lørenskog. Arbeidsbordet til suksessforfatter Synnøve Eriksen er full av lapper og nye ideer. Over en million solgte bøker av sin første bokserie i 2002, "Bergfoss", ga blod på tann for så vel forlag som forfatter.

Denne måneden kommer de to første bøkene av den nye serien, "Doras Datter", ut i hyllene. Om ikke i bibliotekene, så i alle fall i kiosker og i kjøpesentre. Synnøve Eriksen skriver underholdningslitteratur, eller kiosklitteratur om du vil. Det er hun stolt av.

I sin nye serie på ni bøker tar hovedpersonen oss med til Østmarka, reiser med hest og kjerre fra Lørenskog stasjon til kjente plasser, og oppdiktede plasser, i det for romerikingene kjente turterrenget.

Romeriking

.– Jeg forholder meg stor sett til Lørenskog og finner alt jeg trenger der, forteller Synnøve.

– Med mitt nære og kjære forhold til Østmarka, på begge sider av kommunegrensa, var det naturlig å la mine litterære personer bevege seg dit.

Edith, som er Doras datter, finner ro og skjønnhet på familiens landsted, Trollheim, inne i Østmarka. Også historiske personer tilbake i markas historie dukker opp i bøkene.

– Romanen, jeg liker å se bokserien som det, starter i Kristiania i 1885. For hver bok tar jeg for meg en ny by i Europa; Paris, Wien eller Berlin. Edith tar kunstutdanning hos blant andre Henrik Sørensen. Hun vil gjerne finne tilbake til sitt opphav, noe moren hennes ikke brydde seg om. Historien handler om mellomkrigstida og slutter i 1935. Andre verdenskrig er det skrevet så mye om fra før.

Vil underholde

Synnøve Eriksen har brukt store ressurser på undersøkelser før hun satte seg ned og skrev denne serien.

– Underholdningslitteratur skal være etterrettelig. Jeg skriver historisk. Byene kjenner jeg, men måtte reise tilbake for å sjekke detaljer. Bøkene inneholder dramatikk, kjærlighet og spenning. Edith blir kommunist, det ligger i tiden. Mens andre maler blomster og stilleben, maler Edith fra arbeidermiljøene. Det er lov å mene noe innenfor denne sjangeren, selv om det ikke er vanlig, mener hun.

Underholdningslitteraturen er ofte misforstått.

– Det skrives mye god underholdningslitteratur. Og den har mange lesere, sier Synnøve som har god kontakt med sine lesere.

– En ungjente på 16 år med lese- og skrivevansker skrev til meg og fortalte at en av "Bergfoss"-bøkene var den første hun hadde klart å lese. Sånt gjør inntrykk.

Lever godt av skrivingen

Synnøve Eriksen er litteraturviter med lang erfaring fra skoleverket. De siste sju åra har hun skrevet på heltid. Og lever godt av det.

– "Bergfoss" var på 20 bøker. Den nye er på 9. Jeg synes det holder. Selv har jeg ikke sansen for serier som trekker ut i det uendelige.

Hodet hennes er full av nye ideer. "Doras Datter" var ferdig skrevet før den første boken kom ut. Hun er allerede i gang med en ny serie.

– Jeg føler meg etablert nå. Når man har hatt et yrke i sju år, er du jo etablert.