Det er Østnorsk jazzsenter som deler ut prisen blant sine 30 medlemsklubber i de åtte østlandsfylkene.

– Dette er kjempehyggelig, strålte en fornøyd leder av Lillestrøm Jazzklubb da prisen ble overrakt på jazzkafeen på Fagerborg Hotel i går.

Men Odd Brubak var rask med å dele æren med de andre i klubbens styre - spesielt kona Turid Lisbeth Nygård. Det var nemlig hun som tok initiativet til å blåse nytt liv i Lillestrøm jazzklubb etter dvalen på 80-og 90-tallet.

Gjenoppstod

– Jeg overhørte en samtale mellom Odd og noen til der de mimret over det gode jazzmiljøet i byen på 70-tallet. Typisk mannfolk, tenkte jeg, som ikke gjør noe med saken, sier Turid Lisbeth Nygård.

31. januar i 1998 samlet de første gjestene seg til jazzkafé på Fagerborg Hotel.

– Det har vært fullt siden, skryter jazz-ildsjelen.

I begrunnelsen for jazzklubbprisen peker Østnorsk jazzsenter på at Lillestrøm-klubben har det høyeste antall medlemmer av alle klubbene i distriktet. Årlig presenteres 50 konserter, med et publikum på over 5.000. Dessuten har Lillestrøm jazzklubb gjennom flere vært en viktig arena for lokale jazztalenter.

Barnejazz

Leder Odd Brubak har riktignok en vanlig jobb ved siden av vervet, men at det går med adskillige timer til dugnadsjobbing, er det ingen tvil om.

– Så lenge det er morsomt, holder jeg på, sier han.

Hva prispengene på 10.000 kroner skal brukes til, vet han foreløpig ikke.

– Men du kan skrive at vi sysler med ideen om å lage jazzkonserter spesielt for barn.

Stemning fra første låt

I går var det en gruppe skandinaviske musikere som underholdt den overfylte baren på Fagerborg. Vokalist Majken Christiansen gleder seg stort hver gang hun gjester Lillestrøm jazzklubb. Det har hun gjort mange ganger de siste årene.

– Stemningen er der fra første låt. Folk er klare for å høre jazz. Jeg føler meg nesten som en ekte jazzdiva når jeg synger her, sier hun.

Blant publikum i går fant vi to av dem som var aktive lyttere også under den første runden med jazzklubb i Lillestrøm.

– Akkurat som den gang, er dette stedet vi går for å treffe venner – og høre god musikk, sier ekteparet Harry og Ellen Foss.

Nå er de innom jazzkafeen et par ganger i måneden. Aller helst når det er skikkelig swingjazz som står på programmet.

Det blir garantert flere jazzsvisker på Fagerborg i tiden framover. Først ut er Torbjørn Sunde som neste lørdag hyller den legendarisk amerikanske trompetisten – og vokalisten – Chet Baker.