Leker med eventyrene

IMPONERER: Eivind Elias Malmo Johansen er sterk i rollen som den onde dronningen. Her sammen med gode medspillere, Christoffer Paulsen som Gaston (til venstre) og Maria Austgulen som Madam Mim.ALLE FOTO: STURE H. VAREIDE

IMPONERER: Eivind Elias Malmo Johansen er sterk i rollen som den onde dronningen. Her sammen med gode medspillere, Christoffer Paulsen som Gaston (til venstre) og Maria Austgulen som Madam Mim.ALLE FOTO: STURE H. VAREIDE Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Med humor, masse energi og fengende musikk leker Skedsmo Amatørteater med flere av de mest kjente eventyrene våre.

DEL

"Askepott – den ukjente historien". Skedsmo Amatørteater. Lillestrøm kultursenter, Teatersalen.

Askepott lurer på hva meningen med livet er. Hun vil i alle fall ikke på ball, for der er det bare overfladiske og jålete mennesker.

Rødhette skjenker den gamle bestemoren sin med whisky. Snehvit er en lettere manisk og godtroende jente som bor sammen med sju kortvokste kvinner og menn. Tornerose sover, men venter utålmodig på at noen skal vekke henne. Den onde dronningen har forgiftet både Tornerose og Snehvit, samarbeider med dansende skjeletter, og har like så godt inngått en allianse med Djevelen. Den gode feen representerer en spionorganisasjon som skal redde eventyrprinsessene fra å forsvinne.

Fantasifullt

Regissør og manusforfatter Herman Jørgenrud har tatt utgangspunkt i velkjente eventyr, og har laget en helt ny vri på dem. Tråden som binder dem sammen er syltynn, men det gjør ikke så mye.

For det er innimellom både morsomt og fantasifullt når for eksempel Askepott gjør opprør mot det tradisjonelle kvinneidealet eller når den onde dronningen blir uvenner med det magiske speilet. Eller når de tre prinsene framstår som noen tafatte sveklinger, som ikke klarer seg uten hjelp fra prinsessene.

Det er ikke mange dødpunkter, men det blir i stedet noe heseblesende over oppsetningen. Veldig mange elementer er puttet inn i storyen, og innimellom er det dans, sang, gjøgling - eller alt på en gang. Underholdende nok, men noe overlesset. Det blir for få rolige pustepauser.

Imponerende

Ingrid Ekeberg er god og troverdig som den jordnære, moderne utgaven av Askepott. Hun har en naturlig utstråling og ro, som kler rollen godt. Eivind Elias Malmo Johansen er et funn i rollen som den onde dronningen. Han erobrer scenen hver gang han er der, og han gnistrer av ondskap, makt og autoritet. En sterk rollefigur og en imponerende prestasjon.

Noen av skuespillerne snakker for fort eller har for dårlig diksjon, noe som fører til at flere av poengene forsvinner. Det samme skjer når musikken overdøver sangen i flere av sangnumrene. Begge deler burde det være mulig å rette opp i de forestillingene som står igjen.

Gode fellesscener

Kulisser, scenografi, sminke og kostymer har foreldre i Skedsmo Amatørteater tatt seg av, noe de har opparbeidet god kompetanse i. De bidrar til å skape eventyrstemning i Lillestrøm kultursenter.

Teatret har et godt og samkjørt ensemble. Scenene der store deler av ensemblet deltar, funker stort sett veldig bra – som åpningsscenen fra landsbyen der Askepott bor, avslutningen på Slottet, for ikke å snakke om skjelettdansen i den onde dronningens slott. Massescenene bidrar til å gjøre "Askepott-den ukjente historien" til en innimellom eventyrlig opplevelse.

Anne Mari Waagaard

Artikkeltags