Gå til sidens hovedinnhold

Låvene!

Artikkelen er over 15 år gammel

Romerike får stadig nye kulturhus. Noen lokker med dype seter i plysj og flottenfeiende scenelys. Andre byr på halmballer, svaler under taket og dagslys gjennom veggplankene.

– Denne låven er jo et perfekt utstillingslokale. Veggene har naturlig farge og dagslyset skinner inn gjennom veggene her. Som konsertarena er det like bra. Dessuten er vel låvekonserter en del av den norske kulturarven, mener Simon Flem Devold, billedkunstner, musiker og farfar på Eikeberg gård i Gjerdrum.

Ekteparet Jorunn Aasen Devold og Espen Devold kjøpte gården for fire år siden og så etter hvert hvilket potensial låven egentlig har – etter at den var ryddet.

– Vi er jo i utgangspunktet opptatt av kunst og kultur, og vi ønsket å dele dette vi har her med andre, sier Jorunn Aasen Devold, til daglig rektor ved musikkskolen i Gjerdrum musikk- og kulturskole. Onsdag hadde skolen avslutning med teaterforestillinger ute og konserter inne i låven.

Kunst på høylåven

Som et ledd i Gjerdrumsdagen åpnet de gården for publikum denne helgen.

For mange er Simon Flem Devold kjent fra sin faste spalte i Aftenposten, og for sine klarinettoner. Men han er også billedkunstner. Fredag åpnet han sammen med lokale Anne Stokker Sagen utstilling – i høytørka på låven.

– Jeg synes dette er virkelig morsomt. Selv kommer jeg fra Sørum gård i Gjerdrum, men det er første gang jeg stiller ut på en låve, sier Sagen. Jorunn Aasen Devold lover flere utstillinger.

– Om noen uker blir utstillingslokalet igjen fylt av høy. Men vi satser på å åpne utstilling også neste år, sier hun.

I går kveld inviterte vertskapet også til konsert på låven. Blant høyballer og svaler spilte Simon Flem Devold/Tord Gustavsen duo for en fullsatt sa...låve.

Huseby gård en perle

Også på Skedsmokorset har det vært fullt på låven på Huseby gård denne helgen. Etter utallige dugnadstimer av Skedsmokorset kulturforum framstår låven nå som et annerledes og trekkfullt konsertlokale.

Fredag arrangerte kulturforumet en nordisk konferanse om frivillig arbeid i lokalsamfunnene, med blant andre kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og Skedsmo-ordfører Andreas Hamnes til stede. Samme kveld blåste dørene opp for en nordisk sangkveld. Og i går var det Skedsmokorsets Twenty Twenty Blues Club, som trakk full låve.

– Kjempestas, dette kan vi kalle en suksess, sier initiativtakerne til bluesklubben, Arne Bruun og Bård Lyberg.

– Vi måtte faktisk til slutt si stopp, vi kunne ikke slippe inn flere. På det meste var vi nok opp mot 200 i låven, sier Bård Lyberg.

Følger opp suksessen

Bluesklubben på Skedsmokorset debuterte i grisehuset på Huseby gård i fjor. Låven var nok et hakk bedre, selv om det trakk litt gjennom veggene, der også dagslyset slapp igjennom før kvelden senket seg mørk.

– Vi har jo en vanvittig flott ramme rundt disse konsertene. Nå satser vi på en konsert til før høsten, sier Bård Lyberg og legger trykk på "før". Før kjølige høstkvelder kommer med regn som pisker seg vei inn gjennom veggplankene.