Lager musikk av skogens dikter

AKKOMPAGNERER SKOGENS DIKTER: Erik Lukashaugen (t.v.) er aktuell med cd-en «Av en sliters memoarer», der han har satt melodi til dikt av Hans Børli, også kjent som «skogens dikter». Med seg på laget har han fått fiolinist Tonje Lien Barkenæs (t.h.) og trekkspiller Stein Magne Eggen. I kveld gjester de Moreppen grendehus i Nannestad. Foto: Børre Syvertsen Ødegaard

AKKOMPAGNERER SKOGENS DIKTER: Erik Lukashaugen (t.v.) er aktuell med cd-en «Av en sliters memoarer», der han har satt melodi til dikt av Hans Børli, også kjent som «skogens dikter». Med seg på laget har han fått fiolinist Tonje Lien Barkenæs (t.h.) og trekkspiller Stein Magne Eggen. I kveld gjester de Moreppen grendehus i Nannestad. Foto: Børre Syvertsen Ødegaard

Artikkelen er over 5 år gammel

Erik Lukashaugen har brukt de siste to årene på å sette musikk til dikteren Hans Børlis verker. Godt hjulpet av to nannestadsokninger.

DEL

– Jeg hadde prøvd å lage musikk i 15 år før jeg i 2011 fant en diktbok av Hans Børli i bokhylla. Jeg leste det første diktet, «Skogen synger», og det var som om melodien kom fykende ut mellom linjene, forteller Erik Lukashaugen.

Siden den gang har 38-åringen brukt tiden mellom bleieskift og fulltidsjobb på å lage melodier til diktene av lyrikeren Hans Børli, som i sin tid var kjent som «skogens dikter». Resultatet er blitt plata «Av en sliters memoarer».

Tematikken treffer bra

– Det har vært veldig inspirerende å jobbe med tekstene hans. I likhet med Børli er jeg selv fra Hedmarken, og jeg kjenner meg veldig igjen i temaene han dikter om, forteller Lukashaugen, som også delte studietiden på BI med Hans Børlis barnebarn.

– Det var sånn jeg snublet over diktboka. Jeg dro kjensel på Børli-navnet fordi studiekompisen min hadde fortalt om sin berømte bestefar, forklarer 38-åringen.

Fikk med seg romerikinger

For å rettferdiggjøre Børlis tekster, ønsket Lukashaugen et bredt spekter av instrumenter i melodiene. Slik kom nannestadsokningene Tonje Lien Barkenæs og Stein Magne Eggen inn i bildet.

– Erik ble tipset om meg via en felles bekjent, og ringte meg for å spørre om jeg ville bidra med fiolinspill. Det ville jeg, og jeg anbefalte i samme slengen samboeren min da Erik lurte på om jeg kjente en som spilte trekkspill, forteller Barkenæs.

– Det var et veldig spennende prosjekt, da det ikke var den typen musikk jeg var vant til å spille. Det ga meg en interessant utfordring, legger Eggen til.

Like stor som Hagerup

Verken Barkenæs eller Eggen hadde videre kjennskap til Hans Børli før Lukashaugen tok kontakt, men det endret seg raskt.

– Jeg spurte mamma om hun hadde hørt om Hans Børli, og fikk til svar at han var like stor som Inger Hagerup. Og da jeg ble introdusert for verkene hans, ble jeg imponert over hvor nære og flotte tekster han skrev, sier Barkenæs.

Overveldende respons

Lukashaugen & co. har mye å glede seg over for tiden. Børli-prosjektet har fått en god mottakelse, og plata «Av en sliters memoarer» går nå sin seiersgang hos både anmeldere og lyttere.

– Det skjer mye nå. Nå spilles låtene våre på radioen, stadig flere aviser viser sin interesse, samtidig som vi også er invitert til å spille på «God Morgen Norge». Det er veldig gøy, forteller Lukashaugen, som på forhånd ikke hadde våget å håpe på en slik respons.

– Man håper jo på en god mottakelse, men det har virkelig overgått alle forventninger, sier han.

Klare for Nannestad

Nå legger trekløveret og resten av bandet ut på en kort østlandsturné. I kveld (tirsdag 5.2.) står de på scenen på Moreppen grendehus i Nannestad.

– Det gleder vi oss veldig til. Det blir morsomt å komme seg ut og formidle musikken til folk. Det er det jeg elsker mest med musikken. Måten den sprer og formidler glede på er helt spesiell, sier Barkenæs.

Lukashaugen tror folk vil ha godt av å lære litt om hvordan livet i skog og mark var før i tiden.

– Jeg tror vi kan love folk en reise i tid, men ikke så mange generasjoner tilbake. Børlis tekster er fortsatt aktuelle og gjenkjennelige, forteller Lukashaugen, som krysser fingrene for en større turné.

– Som nybakt pappa har jeg mye på tapeten akkurat nå, men jeg håper på å få til en større turné etter hvert.

Artikkeltags