Da Rikke Komissar begynte som ny daglig leder i april startet arbeidene med å grave opp Storgata. Senteret stengte for å pusse opp selv, og nå er det klart for å møte publikum. Stedet har skiftet navn fra det litt ekskluderende kunstnersenter til det mer publikumsvennlige kunstsenter, og har fått ny logo og ny webside.

Mote og design

Innenfor er det hektisk aktivitet dagen før dagen. Snekkerne har gått, malingen har tørket og nå henges kunsten opp. I husets ni rom skal det vises mote og design, skulptur og installasjon - og her finnes ting man faktisk kan kjøpe.

– Lillestrøm-kunstneren Eli Møller har laget en rød løper som skal strekke seg ut i Storgata og få folk til å føle seg velkomne. Løperen tar også noen avstikkere, slik som livet gjerne gjør, smiler Rikke Komissar. Hun gleder seg til åpningen, og ønsker å nå et større publikum.

Eli Møllers datter Mette Møller samarbeider med smykkekunstner Kaja Gjedebo om en utstilling i ett av rommene. De har tatt utgangspunkt i Mettes sommerkolleksjon for neste år, hvor hun tar i bruk et spesialdesignet trykk på klærne. Trykket beskriver et klassisk norsk miljø med 1970-tallets Bloch Watne-hus omkranset av barskog, sjø og uforutsigbart vær. Kajas smykker er små dyr og mennesker i sølv som er festet til klærne som pins. På veggen bak klærne henger hennes lange bypanoramaer, også disse pryder med små dyr og mennesker som skaper små historier.

Vakre, stilfulle kjoler i strikket ull og silkegarn med heklede ornamenter er stilt ut i rommet innenfor. Det er Siri M. Larsens verk. Hun har flyttet sammen med Pikene bak slottet, og har startet merket Pikene som en del av kunstnerfellesskapet. Det er et kommersielt klesmerke som er tilgjengelig i butikkene denne høsten. Siri henter inspirasjon og fargepalett fra blomstenes verden. For de slanke er det fullt mulig å finne årets julebordskjole her.

Kurs i kjøpesenteret

I det største rommet vises utstillingen "Tomgods - tjuvegods". Her har Siri Bergqvam tatt for seg bruk og kastkulturen, og sydd overdimensjonerte, vakre og vulgære emballasjer til kjente matvarer.

Her er mer tekstil av Ellen Hansen, vegginstallasjon, Marianne Pedersen, installasjon av broderier og hekleduker, Astrid Mørlands installasjon av pikekjolen og Tonje Høydahl Sørlis bildevev av tegneserie. I butikken kan kjøpe håndsydde bluser og gensere for barn, handlenett og barneluer av Merethe Mørkeberg Nielsen fra Skjetten og Anita Eriksen Zagury fra Jessheim.

Publikum skal aktiviseres. I uke 38 kommer Runa Carlsen og Karen Kviltu Lidal til å oppholde seg inne på Lillestrøm Torv. Der kan du gå på kurs.

– Vi lager et drop-in-verksted i kjøpesenteret tirsdag, onsdag, torsdag og fredag for tekstil og gjenbruk. Vi stiller med klær fra Fretex og alt annet materiale og utstyr, og vi skal lære bort både gamle hekleteknikker og gjenbruk og omsøm til barn. Folk får tingene med seg, sier de to tekstilkunstnerne.