Begrunnelsen for tildelingen er Sørheims 30 år lange skjønnlitterære forfatterskap, og hans innsats for å gjøre lokalhistorien og kulturarven kjent. Sørheim fikk 25.000 kroner og blomster av ordfører Anita Orlund. Blomst fikk han også av sin forlagsredaktør i Gyldendal, Morten Moi.

– Hvis det er en romeriksdikter, så er det Thor. Dette er absolutt en pris til rett person, sa Moi.

Lokalt fotavtrykk

– I 1975 fikk Thor Sørheim Skedsmo kunstnerstipend, smilte ordfører Orlund under prisutdelingen. Den unge poeten la pengene i en ny skrivemaskin og et kurs i maskinskriving. Det har kommet godt med, for han har skrevet både romaner, barnebøker, sakprosa og ikke minst diktsamlinger. Det er som lyriker han er mest kjent. Ni diktsamlinger har han gitt ut siden debuten i 1974.

– Thor Sørheims poesi er i utpreget grad stedsorientert, og utgangspunktet for mye av det han skriver er det lokale. I år har han også skrevet en faktabok om Romeriksåsen. Han har også skrevet mange artikler om diverse lokalhistoriske emner. Han har hele sitt liv vært levende opptatt av lokalhistorie og ikke minst å formidle dette stoffet til barn og unge. Og han har vært mye brukt som guide for skoleklasser og foredragsholder i lokale lag- og foreninger. Skedsmo kommune har mange ganger dratt nytt av hans allsidige kompetanse, og Sørheim har aldri vært vanskelig å be, sa Ingrid Lundby i hovedutvalg for kultur i begrunnelsen for prisen.

– Dette er en stor ære. Jeg er veldig glad for å få denne prisen fra hjemstedet mitt. Jeg har alltid sett det som en utfordring å sette ord på det landskapet jeg gått i i snart 60 år sa Thor Sørheim. Pengene skal han bruke på noe som gir minner, som en reise til en skikkelig storby.

To kunstnerstipend

Kommunens to kunstnerstipend ble også utdelt i går. De gikk til skuespiller Kim Eidhagen (26) og rockemusiker Øyvind Osa (35) i bandet El Caco. De fikk 20.000 kroner hver.

– Dette er helt fantastisk! Nå skal vi lage ny cd, og pengene betyr at jeg kan fordype meg mer i låtskrivingen, sa Øyvind Osa. Han spiller bassgitar, synger, og skrivet tekster i det lillestrømbaserte rockebandet. Bandet har gitt ut tre cd-er som alle har fått gode kritikker. Det siste albumet vant den prestisjetunge alarmprisen i 2005. De har også vært nominert til Spelemannsprisen. El Caco har turnert over store deler av Europa, og deltatt på mange festivaler, og er kjent som et meget bra live-band.

Kim Eidhagen har markert seg i det lokale amatørteaterlivet, og spilt flere store roller i både Skedsmo Amatørteater, Lillestrøm Teaterselskap og Blaker Amatørteater. I fjor høst satte han opp enmannsforestillingen "Ondskapen" for fulle hus i Lillestrøm kultursenter. Forestillingen er kjøpt inn av Den kulturelle skolesekken og vist for skoleelever både i Skedsmo og omegnskommunene. Eidhagen vil bruke stipendet til å arbeide videre med prosjektet "Ondskapen", og ta det med på turné på ungdomsskoler i fylket.