Kulturminne med smell i

KONGEN PÅ HAUGEN: - Vi vil gjerne holde folk i form samtidig som de lærer noe nytt, sier Dag Helland Pettersen, her på den 50 m² store ruinen på «kongen». Pettersen er med i Turkameratene Nittedal Turlag, som jobber med restaurering av Kruttverket i Nittedal.

KONGEN PÅ HAUGEN: - Vi vil gjerne holde folk i form samtidig som de lærer noe nytt, sier Dag Helland Pettersen, her på den 50 m² store ruinen på «kongen». Pettersen er med i Turkameratene Nittedal Turlag, som jobber med restaurering av Kruttverket i Nittedal. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Om det smalt i Nitedals Krudtværk, knuste vinduene i den andre siden av dalen.

DEL

SOMMERSERIE RB KULTUR: HISTORISKE PERLER – Det var voldsomme krefter.

Dag Helland Pettersen fører oss langs Ørfiskbekken i dalen der restene av Nitedals Krudtværk ligger godt synlig. Så stanset heller ikke driften før i 1978.

Verket åpnet i 1882. Rundt 100 bygninger lå spredt over et stort område da verket var i drift. Det var et lukket samfunn, med høye gjerder og vakthunder.

Hovedinngangen var i bunnen av dalen, med staller og ei folkestue. Der måtte arbeiderne rense lommene for fyrstikker og metallgjenstander som kunne skape gnister. Gnister var livsfarlig når man jobbet med svartkrutt.

Likevel forekom ulykker – 17 mennesker har omkommet i kruttverket.

Rydder enorme mengder

For å minske eksplosjonsfare var den fuktige dalen et egnet sted å anlegge et kruttverk. Opprinnelig kom vannet og vannkraften fra Ørfiskevannet, men da «vanntyveriet» kom, og løpet ble snudd til Maridalsvannet for å sikre Oslo tilstrekkelig med vann, så man seg nødt til å anlegge Vågedammen.

– Her er et rikt dyreliv. Ørret, bever som yngler, og jeg har sett både elg, rådyr og grevling, forteller Pettersen.

Dammen begynte å rase ut i vinter, men skal snart restaureres med ny badeplass.

Hele det gamle kruttverket er i disse dager i ferd med å få en kraftig opprustning. Nittedal kommune skal ta over friområdet i forbindelse med utbygging av et nytt boligfelt ved Vågedammen, men grunneieren, NCC, rydder opp først.

De fjerner store mengder avfall- de kjører ut to containere om dagen, med alt fra gamle maskiner til bilvrak og kjøleskap.

Les også: Slik kommer du deg til Kruttverket

År med restaurering

Med på restaureringen er en gruppe fra Turkameratene Nittedal Turlag. De fikk 250.000 fra Sparebankstiftelsen for å rydde vegetasjon, merke stier, gjenoppbygge en bru, lage sittegrupper og en minneplate.

Til sammen har de nedlagt 500 dugnadstimer siden i fjor høst.

– Vi prøver å ivareta helheten i miljøet, forteller Pettersen.

– Noen bygninger rives, andre bevares. Det skal ikke bli en park her, vi bevarer villskogen.

Les også: Turmål i marka og på Kruttverket

Kruttproduksjonsanlegget i toppen av dalen er blant byggene som bevares. Det snakkes om muligheter for å bruke baksiden av bygget til scene, og åsen som et naturlig amfi.

Flere øvrige hustomter skal graves opp så ikke farlig avfall renner ut i elva, og videre til Nitelva og Øyeren. Imellom vollene som fungerte som eksplosjonssikring, skal det jevnes ut og bygges sitteplasser.

Mye av det gamle utstyret skal pusses opp og stilles ut der oppe – men det kommer til å ta tid.

Konger og engler

Over dalen, på en topp inne i skogen, snublet turlaget nylig over ruinen av et gammelt spritlager. «Spritlageret på kongen» inneholdt sprit som ble brukt til å fordrive vann fra kruttet.

– Det var gøy å finne denne ruinen. Vi har nylig ryddet den, og har et ønske om å få til noe eget her oppe, sier Pettersen.

Kruttet ble laget av salpeter, trekull og svovel. De presset tynne kruttflak i kruttørka, som nå er revet.

– I dalen lå også en sag. De produserte sine egne materialer til både hus og trekull. Men alt var mekanisk, og de brukte vannkraft. Det elektriske lå i hus langt unna, sier Pettersen, og minner om hvorfor:

– Arbeiderne sa det slik: «En gnist er det siste du ser - så blir du en engel!»

Se video fra Kruttverket her!

Artikkeltags