Kreativ med is og kamera

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Geir Hareide Andersen elsker å fotografere is. Nå henger hans is-fotografier i Rælingen rådhus.

DEL

– Jeg tok en gang en del bilder av is om natta, da jeg kun brukte en lommelykt som belysning. Jeg ble fascinert av formene jeg fant i isen, og luftboblene som dannet motiver, forteller Geir Hareide Andersen (46).

Etter dette ble han nærmest hektet på å fotografere is, både i naturen, og som han fryste ned selv.

Resultatet av denne fascinasjonen ble til en fotoutstilling med is som tema. Denne utstillingen henger nå i rådhusgalleriet i Rælingen.

Kreative fototeknikker

Hareide Andersen er nå bosatt i Rælingen, men er oppvokst på Sunnmøre. Hans mor var kunstner. Geir selv har malt og tegnet i mange år. Han har deltatt på et malekurs med kunstneren Leo Schikora, men utover dette er han selvlært.

Til fotoutstillingen har han eksperimentert med både lange lukkertider, ulike lyskilder og vinkler, og elementer i for- og bakgrunnen av isen.

– På et av fotografiene som henger på utstillingen har jeg lagt soltørkede tomater og mais utover i en balje. Deretter har jeg fylt på vann, og latt den stå ute så den har frosset til is. I og med at bakgrunnen er uklar, ser man ikke hva det egentlig er, men det setter farger i isen og framhever isens former, forteller Hareide Andersen.

I tillegg til bruk av fargerike elementer, tar han også mye makro- eller nærfotografier.

– Jeg synes det er viktig å lete fram det man har rundt seg i hverdagen som man ikke alltid legger merke til, forteller fotoutstilleren.

Konstruert egne rammer

Fotografiene av is ble til da Hareide Andersen fikk forespørsel av Rælingen kommune om han ville stille ut bilder i Rælingens vennskapskommune, Munkedal i Sverige.

– Jeg har lenge hatt lyst til å stille ut bilder av is, og da jeg fikk muligheten av Rælingen kommune satte jeg i gang, forteller han.

Men det er ikke bare selve fotografiene som er spesielle og originale, også rammene skiller seg ut. De er som egne installasjoner i seg selv. Rammene består av tre, stål, glass og stein. I tillegg har rammen en wire som leder strøm til en påmontert lampe.

– Jeg hadde et ønske om å ramme inn bildene mine slik at de nærmest "henger i løse lufta". I tillegg er fotografiene tatt med bakgrunnsbelysning, og jeg fikk ikke til å gjenskape detaljene i dem riktig uten å belyse dem. Dermed lagde jeg like godt rammene selv, forteller Hareide Andersen.

Han innrømmer at rammene har kostet ham både mye tid og penger.

Utstillingen henger i Rælingen rådhus til 5. januar, og er åpen mandag til fredag fram til klokka 19, og fredager til klokka 15.

Artikkeltags