Konserten i Lørenskog Hus søndag er en del av Klimafestivalen §112, som pågår fra 30. desember til 11. januar. For første gang arrangeres det klimakonsert i Lørenskog, men initiativtaker Lennart Wolfgang håper det ikke blir den siste.

– Jeg ønsker å bruke yrket mitt til noe som kan føre til økt bevisstgjøring rundt klimaendringene. Derfor tok jeg initiativ til denne konserten. Jeg håper dette kan være en start på noe som kan bli større, forteller Wolfgramm, som til daglig er musikklærer i Lørenskog kulturskole.

Crossover-konsert

Artistene har blitt oppfordret til å si noe om sitt syn på klimaendringer, og musikken de framfører skal være tematisk knyttet til natur eller miljø. Hver av artistene får 10–15 minutter på scenen.

I tillegg til Wolfgramm selv møter publikum Itziar Galdos Frantzen, Per Arne Frantzen, Rolf Erik Nystrøm, Morten Remberg og gruppen Enda kaldere.

– Dette blir en crossover-konsert med mange ulike uttrykk – fra klassisk til pop og visesang, forteller Wolfgramm.

Klimakonserten arrangeres i samarbeid med Norsk Klimanettverk. Underveis i konserten vil Lennart Wolfgramm intervjue en representant for Norsk Klimanettverk om hvordan klimaendringene påvirker jorda.

Lokal forankring

Alle artistene som bidrar under søndagens konsert er fra Lørenskog.

– Jeg ønsket en lokal forankring for konserten, sier Wolfgramm.

Klimakonserten holdes i Vasshjulet, som rommer rundt 100 publikummere, men Wolfgramm håper og tror at neste års klimakonsert blir i Storstua i Lørenskog Hus.

– Er du selv opptatt av klima?

– Ja, det er jeg. Jeg fattet interesse for klimaet for over 20 år siden og er mer og mer overbevist om at vår vekstøkonomi ikke er bærekraftig. Men det vanskelige spørsmålet er jo hvor mye man greier å bidra med selv for å redusere klimautslippene. Men vi er flinke med kildesortering hjemme!

Festival for klimaet

Klimafestvalen §112 arrangeres fra 30. desember til 11. januar og består av en rekke arrangementer i ulike byer. Målet er å skape økt bevissthet rundt klimaendringene. Festivalen har tatt utgangspunkt i Grunnlovens §112, som slår fast at vi har rett til å leve i et miljø som fremmer helsen og som forplikter myndighetene til å innføre tiltak som verner miljøet.

Under klimafestivalen kan du også se utstillingen «Klima og miljø i kunsten».

Utstillingen viser bilder fra en filminnspilling på Jødahlsmåsan, ei torvmyr som ligger mellom Nes og Ullensaker. Uttak av torv herfra er anslått å føre til store utslipp av klimagasser. Filmen ble spilt inn i desember og får premiere i løpet av 2015.

Under klimafestivalen kan du se bildene i Kulturhuset på Youngstorget i Oslo.