Kløfta-mann lagde Hollywood-film

Artikkelen er over 13 år gammel

Christian Schøyen (40) fra Kløfta skrev en historie om mobbing. Han fikk Hollywood med seg på idealistisk basis, og nå er han blitt filmskaper av en mørk komedie.

DEL

Uten den minste filmerfaring er Christian Schøyen både manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver i den ukommersielle Hollywood-filmen " Living the Dream". Paramount er distributør for Norden og Tyskland, og filmen slippes på DVD i Norge, Sverige, Danmark 29. mars. Filmen har fått fem på terningen i det amerikanske filmbladet "Entertainment Today" . Til daglig driver Schøyen et internasjonalt hodejegerfirma med base i London og Los Angeles.

Mobbing

– Det er et mirakel at denne filmen ble til. Jeg kan nesten ikke tror det, sier Christian Schøyen. Han sitter i niende etasje på sitt Oslo-kontor i Eksportens hus på Solli plass, og har utsikt til Holmenkollen. I hånden har han det ferdige resultatet, "Living the Dream". Filmen skal vises på de smale kinoene i USA i august.

Schøyen har et brennende engasjement mot mobbing og diskriminering. Det stammer fra barndomsopplevelser, så vel som fra møtet med USA som student.

– Jeg var evneveik i sport som barn, og ble ikke valgt til å spille fotball. Jeg er ikke hevngjerrig, og kan le av det nå, men det er hard kost å føle seg utenfor, sier Schøyen.

Som 19-åring dro han fra Kløfta til utlandet for å studere økonomi. Ett år tilbrakte han i California på minoritetsstudier. – Der lærte jeg å se alt fra immigrantenes ståsted. Jeg skjønte hvorfor de mister verdiene sine, og hvordan de blir korrumpert av samfunnet. Det handlet om alt fra rasisme til mobbing på jobben og barn som er annerledes. Det året satte spor. Alt endret seg mentalt, forteller Schøyen.

Sammen med Christin Tellefsen fra Kristiansand har han bygd opp et vellykket rekrutteringsfirma, Executive Search Research. Hun er også med på å lage filmen. Schøyen er stadig på reisefot, og dødtida har han brukt til å skrive historier. Han spiste lunsj med en Hollywood-produsent i Los Angeles, som tente på historien om mobbing.

Hollywood-stjerner

Filmen "Living the Dream" er en mørk komedie om barndomsvennene Brenda, spilt av Sean Young (fra "Blade Runner", "Wall Street" og "Ace Ventura") og den norske immigranten Jonathan, spilt av Christian Schøyen selv. De er to outsidere som etter en traumatisk barndom prøver å finne lykken i Los Angeles.

Dick, spilt av Jeff Conaway (kjent fra "Grease"), og "bølla fra barndommen" Chuck, spilt av Danny Trejo (kjent fra "Sin City" , "Heat", "Con Air" og "Spy Kids"), forsikringsmannen Richard, spilt av Larry Drake (kjent som tilbakestående Benny i L.A. Law) og gigoloen Jeff, spilt av Kristian Valen, gjør alt for at Brenda og Jonathan ikke skal lykkes. Filmens budskap er, enkelt sagt, at man skal behandle andre slik man selv ønsker å bli behandlet. Manuset har Schøyen skrevet i en satirisk stil, beinhardt, på kanten og med mørk humor. Men det ender godt.

– Både filmstjernene og produksjonsteamet på 30 stilte opp gratis eller for en brøkdel av et honorar for at filmen skulle bli en realitet. Alle hadde personlige motiver for å være med, og de ønsket å gjøre noe godt. Det var en kollektiv dugnadsånd, forteller Christian Schøyen.

Det er et mirakel at denne filmen ble til

Christian Schøyen.

Artikkeltags