Klart for eventyrmusikal

Artikkelen er over 12 år gammel

Prinsessen får sin Kvitebjørn kong Valemon, men ikke uten sverdslag. Fredag er det urpremiere på eventyret i ny musikalversjon i Lillestrøm kultursenter.

DEL

Skedsmo Amatørteater har 29 skuespillere klare for eventyr, sang og dans i Teatersalen i kultursenteret. Bare den siste finpussen gjenstår foran premieren fredag. Teatrets regissør Herman Bernhoft har full kontroll, og den etterlyste isbjørnen er omsider på plass.

Skjønnheter og Udyret

- Det er ett år siden vi var her i kultursenteret. Det er deilig å være tilbake. Den gammeldagse salen kler eventyret, sier Herman Bernhoft. Han er også manusforfatter, og har gitt det gamle norske eventyret ny drakt..

– De gamle eventyrene er skrevet ganske flatt, og med få personer. Jeg har skrevet inn flere roller for å få mer dybde. Men jeg forteller historien uten mange krumspring og parodier. Stykket er blitt veldig episk, med hjerte, smerte og humor, forteller Bernhoft.

Stykket er en variant av Skjønnheten og Udyret. Prinsessen har fått navnet Vilja, og hun drømmer om en Kvitebjørn som har en vakker gullkrans som hun absolutt vil ha. Prinsessen forlater alt og gifter seg med isbjørnen for å få kransen. Isbjørnen er konge i menneskeham i en time hver dag. Hvis noen ser ham slik, så må han gifte seg med heksa.

Oppsettingen har i tillegg nyskrevet musikk av den unge, talentfulle komponisten Åsmund Aasen Devold fra Gjerdrum. Han går andre året på musikkhøyskolen i Oslo. Devold og Bernhoft har kjent hverandre siden videregående, og de har jobbet sammen i Gjerdrum Amatørteater. Bernhoft kan ikke få fullrost komponisten.

– Musikken hans til Kvitebjørn er helt fantastisk. Åsmund har tonsatt mine tanker, sier Bernhoft.

Første hovedrolle

Jakten på isbjørnen ble mye vanskeligere enn foreldregruppa i amatørteatret trodde. En isbjørn utlånt fra Tromsø ble for dyr i frakt. Til slutt måtte isbjørnen etterlyses via RB. Det førte til kontakt med kunstneren Hilde Husby, som har skåret ut isbjørnen i isopor. Dermed fikk prinsesse Vilja omsider en Kvitebjørn å ri på.

- Prinsesse Vilja er min første hovedrolle. Det har jeg alltid drømt om, og det er kjempegøy, sier 18 år gamle Johanne Bjørnebye. Hun har vært med i amatørteatret fra hun var ni år gammel. Johanne går på musikklinja på Lillestrøm videregående skole. Prinsen hennes, eller rettere sagt Kong Valemon, spilles av Jørgen Bergersen (18).

- Det er Johanne som har flest replikker. Jeg er jo isbjørn i halve stykket, sier Jørgen. Han er stolt av Valemon-kostymet som mor og mormor har sydd. Som vanlig har mødrene gjort en kjempejobb med å sy kostymer, og jentene svingte seg i dansen på scenen i flotte sagakjoler. Det er bare å glede seg til familiemusikal med denne dyktige gjengen.

Lillestrøm kultursenter: urpremiere på "Kvitebjørn kong Valemon" fredag 31. mars 18.00. Spilles 2. og 8. april 16.00, og 3. til og med 7. april 18.00.

Artikkeltags