Juan har fått Julio til Norge

KASTER SEG UT I DET: Lørenskogingen Juan Per Serrano får virkelig vannet de spanske røttene sine på onsdag, når han debuterer som konsertarrangør. Han har klart kunststykket å få Julio Iglesias til å gi en intimkonsert på Akershus festning.

KASTER SEG UT I DET: Lørenskogingen Juan Per Serrano får virkelig vannet de spanske røttene sine på onsdag, når han debuterer som konsertarrangør. Han har klart kunststykket å få Julio Iglesias til å gi en intimkonsert på Akershus festning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Onsdag debuterer Juan Serrano fra Lørenskog som konsertarrangør. På scenen står Julio Iglesias. Dette er en historie om et veddemål og det å tro på drømmene sine.

DEL

Det hele startet i fjor høst, i gode venners lag.

Juan Serrano var en smule breial da han proklamerte sine mål for året 2013:

Han skulle slutte å røyke og han skulle arrangere spansk aften med Julio Iglesias. Dette utløste vantro og et veddemål som 45-åringen fra Lørenskog nødig ville tape.

– «Det er vel større sannsynlighet for at paven synger i Lørenskog kirke enn at du får Julio hit», sa en av kompisene mine.

– Hva var innsatsen?

– Vi veddet om en kasse San Miguel, gliser Serrano.

Han trenger ikke å tørste med det første.

Julio sa ja

Juan P. Serrano veksler mellom å smile og riste på hodet mens han kikker på den gigantiske konsertplakaten som henger ved inngangen til Akershus festning:

«Juan Serrano presenterer spansk helaften ...»

Smørsangeren og latinokongen Julio Iglesias har solgt mer enn 250 millioner album på verdensbasis.

I morgen lander legenden på Gardermoen. Sammen med orkester, dansere og assistenter.

– Hvordan har du lykkes med å få ham hit?

– Jeg sendte en forespørsel der jeg forklarte alt om veddemålet og konseptet for konserten. Julio sa ja, enkelt og greit, smiler Juan Serrano. Tydelig fornøyd.

Tre dager

I morgen skal han hente verdensstjernen på flyplassen, og være Julios vert i tre dager.

– Hva skal du og Julio gjøre?

– Det får tiden vise. Han er kunstinteressert, og det er jo Munch-jubileum. Kanskje jeg tar ham med en tur hjem til Lørenskog også. Vi får ta det som det kommer, sier Serrano.

Skinka fra Fjellhamar Juan Per Serrano, som er hans fulle navn, har spansk far og norsk mor. Opphavet fant kjærligheten da hun var reiseleder på 1960-tallet. Paret flyttet til Norge og fikk tre sønner.

Juan Serrano har bodd mer enn 20 år i Lørenskog. Den spanske arven er viktig for trebarnspappaen. Han er siviløkonom og har hatt flere lederjobber, men endte opp med å selge skinke.

– Navnet forplikter, gliser mannen som feirer 10-årsjubileum for «hjertebarnet sitt», Serrano Bodega, som importerer spanske spesialiteter.

– Jeg liker tanken på å få en del av pappas hjemland hit, sier Juan.

Han medgir at han elsker å stå bak disken og snakke med kunder, og overlater gjerne tall og ledelse til andre. Serrano har funnet sin plass.

En gammel drøm

Det «hårete» veddemålet hadde utspring i en gammel drøm. Den ble unnfanget da Juan traff Iglesias i 1988, da han sang under en Unicef-innsamling i NRK.

– Moren min ba meg dra og få signert et par av LP-platene vi hadde hjemme. Jeg sa at det er ikke bare å gå inn på Marienlyst å si at du skal snakke med en av verdens største artister, men hun hadde veldig tro på at jeg skulle få til dette, mimrer Juan.

– Og du fikset det?

– Joa, jeg sa at Iglesias hadde ringt etter en tolk, og slapp inn.

– Du tok en spansk én?

– Jo, jeg gjorde vel det, ler han. Mens unge Serrano småpratet med en av vaktene, utbrøt Julio «endelig en som snakker spansk», og kontakten var sikret.

– Vi fant tonen, og han var veldig hyggelig og familiær. Jeg fikk et helt annet bilde av ham enn det som var gitt i media. Helt siden den gang har jeg tenkt på å møte ham igjen.

– Er du selv Iglesias-fan?

– Ja. Han synger bra og jeg liker musikken veldig godt, spesielt de spanskspråklige uptempo-låtene. Men jeg forstår at mange synes han framstår som litt «glatt» på scenen.

Planlegger med hjertet

– Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sier Serrano og skuer ut over Karpedammen.

Tar en pause fra talestrømmen og ser nærmest en smule andektig ut. Han peker og viser med stor entusiasme hvor de ulike publikumsfeltene er, presseplass, ståplasser og VIP-launch.

Her skal det fylles med tapas, paella, cava, romantikk og Iglesias. Et halvt år med intens planlegging, masse jobbing og en læringskurve steil som Trollveggen, ligger bak ham.

Nå er konsertarrangørdebutanten klar for å nyte. Selv om billettsalget har vært jevnt, er det ennå både stå- og sitteplasser igjen. Det bekymrer ikke Serrano.

– Dette blir en intimkonsert. Noen tror jeg gjør dette for å tjene penger, men da hadde jeg jo heller leid Spektrum, for her det bare plass til et sted mellom 2.000 og 3.000 publikummere, og kostnadene er store, sier han.

Spansk kultur

Drømmen og målet med arrangementet er å tilby full pakke av spansk kultur.

– Og å skape en stemning her. Jeg har planlagt dette med hjertet, sier Serrano.

– Hvem står økonomisk ansvarlig?

– Det gjør jeg og firmaet mitt. Vi går trolig på en smell, men dette er noe jeg gjør én gang i livet. Det å ta svenneprøve som impresario i en konsert med en verdensstjerne, er kanskje ikke så smart?, antyder han med glimt i øyet.

– Blir Julio med på nachspiel etter konserten onsdag da?

– Ja, kanskje. Jeg håper det, men han er jo snart 70 år og skal videre til Spania dagen etter for en konsertserie der. Vi får se, sier Juan og fisker opp en sigarett. Det er ikke alle målene fra november som har latt seg gjennomføre.

Artikkeltags