Klubben har egentlig hatt jubelår hvert år siden den ble gjenopplivet i 1998, men i år fyller den 10 år.

Odd H. Brubak har ledet jazzklubben i åtte år. Folk synes det er greit sånn. Mannen er en ypperlig kombinasjon av jazzfreak og IT-konsulent. Han spyr ut pressemeldinger og nyheter på jazzklubbens hjemmesider, og har nettverket i orden. Og Fagerborg Hotel står jo der, stamstedet hver lørdag klokka to, med bål i peisen og skjenkerett.

Det står en kvinne bak

– I vårprogrammet er det kun én artist jeg har ringt. Alle de andre har ringt og bedt om å få spille hos oss. Jeg kunne ha booket programmet for tre år framover i tid, sier Odd H. Brubak med et tilfreds smil.

I et jubileumsår æres den som æres bør. Brubak behøver ikke å gå lenger enn til kona si, Lisbeth Nygård.

– Vi var noen korpsmedlemmer som satt i butikken til Østnes og mimret om da jazzklubben holdt til på Sinclair i Storgata. Lisbeth kom innom og hørte det. Det måtte nok en kvinne til. Hun sonderte terrenget, og havnet temmelig fort på Fagerborg Hotel. Romerike All Stars ble hyret inn. Det var jubel fra start. Etter to ganger skjønte vi at vi måtte ha et interimsstyre, sier Odd H. Brubak. Ildsjelene der var han og kona, samt Øyvind Helseth, Olav Kvikne Tronvoll, Ingerlise Brynlund, Bodil Halaas, Svein Berge og Svein Greni. Og flere etter hvert.

- Det geniale var tidspunktet. Lørdag klokka to, etter handletid. Vi traff et godt voksent publikum som ikke hadde noe tilbud. Fagerborg ble et treffsted. Det rørende var at folk kastet seg om halsen på oss og sa at vi hadde reddet livet deres. Det sosiale har betydd mye, forteller Brubak.

Rundt 100 mennesker kommer hver lørdag. I prinsippet er det gratis, men trebutten Kitty går rundt. Mange putter på en femtilapp eller mer. I tillegg er det loddsalg på CD-er. Slik går jazzkafeen i null. I tillegg kommer kontingenten på 250 kroner årlig fra 500 medlemmer.

Alligator og gjedde

Styret i jazzklubben har hele veien prøvd å tenke nytt. Det meste har vært vellykket. Men torsdagsjazz i nattklubben på kultursenteret mot betaling gikk ikke så bra. Folk er vant til å få det gratis på Fagerborg. En ny idé er Stjernejazz med de store artistene i kultursenteret.

Ribbejazz i romjula på kultursenteret er blitt en stor suksess. 29. desember kom 1.000 store og små, og det var full rulle i fem saler til langt på natt. I 2000 kom den første Deltajazzen, et stort og ambisiøst arrangement. Det går som ei kule, det også.

– Vi hadde jo nord-Europas største delta og en by, akkurat som New Orleans og Mississippi. De har alligator, vi har gjedda. Vi har hatt mange dampbåter på Øyeren. Nå har vi MS Øyeren. Den får klare seg, men den er litt for liten, og Rælingsbrua er for lav til at den kan seile bort til rådhusbrygga. Det er dumt, for der kunne vi ha samlet masse folk. Men det er ingen andre enn oss i Norge som har delta, og jazzbåten seiler til Fetsund lenser, som heller ingen andre har maken til. Det er så bra, sier den alltid positive jazzsjefen.

23. april drar han av gårde til New Orleans, jazzens Mekka, med 75 klubbmedlemmer. De gleder seg vilt. Men først er det jubileumskonsert fredag 1. februar.