– Poet Jan Erik Vold er den som har kjempet mest for en skøytearena i hovedstaden, ellers har skøytefolket vært altfor beskjedne. Nå er det en oppvåkning både nasjonalt og internasjonalt rundt skøytesporten, og denne cd-en er min lille skjerv for å sette denne fabelaktige sporten på agendaen, sier Jan-Christian Nordahl fra Feiring i Eidsvoll.

"To indre og vekk me'n" er et sagnomsust begrep fra Kupper'ns storhetstid på 60-tallet. Begrepet er også tittelen på plata som rommer 25 spor og 63 minutter med skøyteunderholdning. På det første sporet smeller startpistolen før lyden av skøytestål på is overtar. Plata inneholder intervjuer med gamle skøytehelter som blant andre Hjallis og Kupper'n, i tillegg til legendariske låter som Nordre Svings "Bislett Special" og Stein Ingebrigtsens "Storholt, Stensen, Stenshjemmet og Sjøbrend, åssån Hjallis" - og selvsagt skøytedikt av Jan Erik Vold.

Innslaget med Per Jorsett tar kanskje kaka når det gjelder originalitet.

En skøytelegende

På spor to dukker NRKs legendariske skøytestatistiker opp i egen person. Slik høres det ut når 83 år gamle Per Jorsett slippes løs: "547.000 nordmenn fulgte 10.000-meteren på EM på skøyter 14. januar 2007 på NRK1. (-) Klokka 12.30 10. februar 2007 fulgte 343.000 nordmenn sendingen fra VM på skøyter allround fra Heerenveen...". Og slik fortsetter han å liste opp hvor mange nordmenn som fortsatt følger med på skøytesporten på tv.

– Litt spesielt innslag, Nordahl?

– Jo, jo, men Per Jorsett vekker kanskje litt nostalgi hos noen. Jeg ønsker å si at skøytesporten fortsatt har en stor seerskare. Både Jorsett og plata for øvrig skal gi et lite innblikk i tilstanden til vår nasjonalsport, sier Jan-Christian Nordahl. Men sukk, det er ikke som det en gang var.

– Tenk at 100.000 mennesker fulgte Oscar Mathisen på Frogner stadion i Oslo tidlig på 1900-tallet.

Startet skøyteradio

– Selv har jeg bare vært en skøytemosjonist som har gått mange skjær på Mjøsa og et stort antall skogstjern i Feiring, sier Jan-Christian Nordahl som prediker skøytesport som frilansjournalist. Blant annet har han startet skøyteradio på FM 100.6 og www.kanal-1.org.

– Derfor var det nærliggende for meg å tenke cd-utgivelse når jeg skulle slå et ekstra slag for sporten, sier han.

Nordahl mener det er en oppvåkning når det gjelder skøytesporten nå. Stadig flere kunstisbaner anlegges og flere skøytehaller blir reist.

– Det er de mange snøfattige vinterne som har tvunget fram dette, sier Nordahl.

Sterkere kremmerånd

Han beklager at mange skøyteentusiaster har slumret i mange år, noe som har ført til at skøytesporten har vært nede i en bølgedal.

– Man har ikke skjønt at skøytesporten er en vare som skal selges. Hvem er det som vet om det er EM på Hamar? De færreste. Det blir nemlig ikke annonsert. Jeg synes kremmerånden må bli sterkere for å selge inn skøytesporten, sier han og mener at skøytesporten er plantet i den norske folkesjelen.

– Skøyter har alle ingredienser som gjør den til en moderne sportsgrein; stor fart, små marginer, kamp mann mot mann. Kort sagt handler skøytesporten om spenning, og den bærer i seg lange tradisjoner, sier Jan-Christian Nordahl som med "To indre og vekk me'n" har lagt ut på sin 10.000 meter for skøytesporten.

Plata kan bestilles på eiffelonline.no