Hyllest til Wergeland

EIDSVOLL: Fra Wergelands hjembygd kom (fra v.) ordfører Terje Teslo og trekløveret fra Eidsvoll 1814, direktør Erik Jondell, markedsansvarlig Astrid Galstad og konservator Torleif Hamre.  FOTO: TOM GUSTAVSEN

EIDSVOLL: Fra Wergelands hjembygd kom (fra v.) ordfører Terje Teslo og trekløveret fra Eidsvoll 1814, direktør Erik Jondell, markedsansvarlig Astrid Galstad og konservator Torleif Hamre. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 10 år gammel

Eidsvoll var sterkt representert under den offisielle åpningen av Wergeland-jubileet i Universitetets aula i Oslo i går.

DEL

Den mangfoldige nasjonaldikteren trådte tydelig fram via sang og profesjonell opplesning av tekstene.

Helt foran i salen satt direktør for Eidsvoll 1814, Erik Jondell, konservator Torleif Hamre og markeds- og utviklingsansvarlig Astrid Galstad. Og naturligvis var Eidsvolls ordfører Terje Teslo til stede. Eidsvoll har over 40 arrangementer i forbindelse med 200-årsmarkeringen for Wergelands fødsel. Og Eidsvoll 1814 er medarrangør av året, sammen med Nasjonalbiblioteket og Riksarkivet.

"Jøden"

Som seg hør og bør sang Den Norske Opera & Balletts Barnekor "Vi ere en nasjon vi med". Kronprins Haakon er beskytter for Wergeland 2008, og han åpnet året med en tale som understreket hvor mangfoldig Henrik Wergeland var.

– Wergeland var opprørt over "forsømmelsens gap", det at man unnlater å gjøre det man kan, sa kronprinsen. Han nevnte også Wergelands kamp mot jødeparagrafen som stengte jødene ut fra Norge.

– Wergeland skrev i diktverket "Jøden" at friheten må være gjestfri, sa kronprins Haakon.

Wergelands kamp mot intoleranse og for jødesaken ble grundig kunstnerisk presentert i går. Tre skuespillere spilte munken, rabbineren og mullaen fra "Jøden": Mads Ousdal, Nicolai Cleve Broch og Trond Espen Seim.

"Juleaftenen"

Lørenskogingen Nils Nordberg fra NRK hadde lest inn "Juleaftenen" fra diktverket "Jøden" på en flott bildelagt video som ble urframført i går. Videoen ble produsert av Thomas Høegh.

Wergelands eventyr handler om jøden og kramkaren som var ute og gikk i et ufyselig vær en julaften. Han banket på ei dør, men ble ikke sluppet inn fordi hans folk hadde drept Jesus. Jøden dør der ute i kulda, men det gjør også husets egen datter.

– Dette er Wergelands innlegg for toleranse og mot jødeparagrafen. Jeg kjenner diktverket "Jøden" godt, for jeg hadde en småskolelærerinne som var veldig glad i Wergeland. Hun lagde et Wergeland-program da jeg var ni år, og ville ha meg til å lese, men den gangen sa jeg nei, forteller Nils Nordberg.

– Det ble ikke lukket opp for jøden, og det ble det heller ikke for din svigersønn i den parken i fjor sommer, mannen til Kohinoor Nordberg?

– Jeg ser parallellen der, ja, sier Nordberg.

Barnekoret sang "Nisser og dverger", som også er skrevet av Wergeland, og Studentersangforeningen sang "Til Sylvan" og "Norges Fjelde". Og forfatteren Edvard Hoem holdt en dikterisk hyllest til sin kollega. Mye vakkert, men aller mest rørt ble publikum da Liv Dommersnes leste utdrag fra "I de lange nætter" av Wergelands søster Camilla Collett, der Camilla beskriver hvordan det var å være i hus med en slik bror. Det er så man får lyst til å lese mer.

Artikkeltags