Terningkast 5: Hjelper oss å forstå

VIKTIG BOK: Åsne Seierstad skulle dekke 22. juli-saken for Newsweek, men endte opp med et stykke viktig samtidshistorie. I kveld klokka 19.30 presenterer hun boka «En av oss» på Scene 5 i Lillestrøm kultursenter. Begivenheten blir også sendt live på rb.no. foto: NTB Scanpix

VIKTIG BOK: Åsne Seierstad skulle dekke 22. juli-saken for Newsweek, men endte opp med et stykke viktig samtidshistorie. I kveld klokka 19.30 presenterer hun boka «En av oss» på Scene 5 i Lillestrøm kultursenter. Begivenheten blir også sendt live på rb.no. foto: NTB Scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel

NY BOK Åsne Seierstad «En av oss – en fortelling om Norge». Kagge forlag, 533 sider. Åsne Seierstads bok «En av oss» kaster oss rett inn i en av de mange skrekkscenene som utspant seg på Utøya 22. juli 2011.

DEL

Ei jente har sett «politimannen» skyte en gutt ved Kafébygget. Hun løper for livet. 11 unge håper de har funnet et bra gjemmested ved Kjærlighetsstien. Massedrapsmannen finner dem.

Seierstads nærgående beskrivelser er nesten uutholdelig lesning: «Hun holdt bestevenninnen i hånden. Ansiktene var vendt mot hverandre. Et skudd ble kylt ut. Det gikk gjennom issen, hodeskallen, pannelappen til den lyseste av de to. Rykninger fór gjennom kroppen hennes og ut i hånden. Taket glapp. Sytten år er ikke et langt liv, tenkte hun som lå igjen. Så smalt det på nytt. Skuddet hvinte i øret, rev opp hodebunnen. Blod rant nedover ansiktet og skylte over hendene hun hvilte hodet i. Gutten ved siden av hvisket: Jeg dør. Hjelp, jeg dør, hjelp meg. Pusten hans ble lavere og lavere til det ikke lenger kom noen lyd. (?) De hadde vært elleve bankende hjerter på stien. Nå banket bare ett.» Anders Behring Breivik stanset ikke før 69 hjerter hadde sluttet å slå på sommerleiren. Timer før hadde den 32 år gamle soloterroristen sprengt Regjeringskvartalet og drept åtte andre.

Store forventninger

Åsne Seierstads bok bidrar til å utfylle bildet av hva som rammet Norge denne nattsvarte fredagen for to og et halvt år siden. Hun forteller på nennsomt vis historien om noen av ungdommene og tar oss med til livet deres dagene før, med forventninger og forberedelser til årets store høydepunkt: sommerleiren på Utøya. Kontrasten til marerittet som venter er bunnløs.

Funn i familien

Seierstad bringer fram nytt kildemateriale; blant annet barnevernsrapporter fra Breiviks barndom, intervjuer med terroristens venner og familie – blant dem frimurerslektningen fra Romerike som fikk ham inn i losjen – og politiavhørene på Utøya umiddelbart etter massakren. Gjennom disse kildene kommer vi et lite steg nærmere et svar på hva som drev det avsjelede vesenet til å drepe 77 uerstattelige mennesker, blant dem Victoria Stenberg (17) fra Nes og Fredrik Lund Schjetne (18) fra Eidsvoll.

Omsorgssvikt i en dysfunksjonell familie kan ha bidratt til å skape monsteret. Bruken av taushetsbelagt materiale i boka er ikke uproblematisk og utleveringen av terroristens mor, Wenche, står ikke tilbake for beskrivelsene i Marit Christensens bok. Informasjonsbehovet trumfer imidlertid personvernhensynet.

En sort svane

Breivik skulle – som moren – skape seg et liv og en karriere på tross av en umulig start på livet. Han mislyktes på nesten alle områder, og etter å ha låst seg inne på gutterommet og flyktet inn i en virtuell verden, fant han utveien; hvordan han skulle skape en ny, usårlig personlighet og makte å sette avtrykk etter seg. Breivik ble en sort svane, en type vi ikke trodde kunne eksistere. Og etter mønster av spillverdenen bygde terroristen opp en fantasiorganisasjon som skulle rettferdiggjøre blodbadet.

Den svenske forfatteren Hjalmar Söderberg (1869-1941) skriver om menneskesinnet: «Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla.»

Samtidshistorie

Åsne Seierstad dekket, i likhet med undertegnede, hele terrorrettssaken. Det som skulle være en serie artikler for Newsweek ble etter hvert den kanskje mest komplette beretningen om 22. juli. Boka er rystende lesning, men lysende skrevet – et stykke svært betydningsfull samtidshistorie.

Lars M.J. Hansen

Boka bidrar til å utfylle bildet av hva som rammet Norge 22. juli

Artikkeltags