– Helt ubeskrivelig!

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Tore Hogstvedt byr på romeriksnatur under en utstilling som åpner i New York i dag. På gjestelista står Jessica Lange, Christina Aguilera og Sopranostjerner

DEL

RÆLINGEN

– Utrolig! Da jeg fikk beskjed om at jeg var antatt ved det anerkjente Agora Gallery på Manhattan, trodde jeg det først ikke. Jeg måtte lese invitasjonen flere ganger og klype meg hardt i armen. Dette blir på samme måte som om en norsk skuespiller skulle ha fått en sentral rolle i en Hollywood-film, sier Tore Hogstvedt fra Nordby i Rælingen.

Han står ved Øyeren og ser mot et ganske ordinært svaberg. Flere båter ligger fortøyd like ved.

– Om morgen når sola treffer svaberget, gløder det. Et fantastisk flott motiv som er blitt til "Early morning". Det er ett av åtte bilder som jeg bidrar med under utstillingen i New York, sier Hogstvedt, som ikke selv har anledning til å være til stede under åpningen.

– Jeg har flere utstillinger jeg må male bilder til. Fælt å si det, men det er nesten blitt et dilemma.

Fanger naturen

Han kan takke seg selv. Det var han selv som tok kontakt med det 25 år gamle New York-galleriet.

– Jeg fant galleriet på nettet og søkte om å bli antatt. Egentlig regnet jeg ikke med noe svar, men så dukket det opp en mail. Jeg måtte lese den flere ganger for å skjønne at det virkelig var sant. Trodde liksom ikke helt det som sto.

– Hva er det med dine bilder som treffer så godt, tror du?

– De fleste gir tilbakemeldinger på at jeg fanger fargene og lyset i naturen så godt, sier han.

Agora Gallery falt så kraftig for bildene til Tore Hogstvedt at de ga ham status som "Artist in residence". Det betyr at han binder seg til å levere bilder til galleriet i et år.

Tore Hogstvedt ler og rister på hodet.

– En merkelig situasjon, jeg har jo egentlig ikke tid til det.

Gallerier i kø

Malerier signert Tore Hogstvedt rekker nærmest ikke å tørke før de blir solgt.

I regi av Galleri 2000 i Lillestrøm skal han neste måned delta på en sommerutstilling på Tjøme. I september åpner en større separatutstilling på Beitostølen, hvor han gjennom 30 malerier byr på Valdresnaturen gjennom fire årstider.

Neste vår blir det separatutstillinger i Oslo, Kongsvinger og Skien. Allerede i februar 2007 debuterer han som kunstner i Montreal i Canada.

– Ja, via bekjente har jeg fått innpass i et galleri der nå, sier Tore Hogstvedt som for 10 år siden hadde hovedinntekten sin som ansatt i Oslo kommune. Malingen drev han med på kveldstid og i helger.

Føles naturlig

– Jeg ville ikke trodd om noen da hadde fortalt meg at jeg skulle komme dit jeg er i dag.

– Hva tenker du når du er kommet så langt, da?

– Unnskyld at jeg sier det, men det oppleves som naturlig. Jeg kan leve av kunsten min, og det er en glede, sier Hogstvedt som i flere år har levd med stor etterspørsel etter bildene hans. Men i dag står han foran en ny situasjon. Et maleri signert Tore Hogstvedt kan bli kjøpt av et kresent amerikansk publikum. Kanskje Soprano-sjef James Galdofini?

Artikkeltags