– Jeg vil absolutt hevde at fotball kan være kunst, sier Morten Bergheim fra Rælingen. Han trekker fram spesielt én spiller han mener er kunstner.

– Se på Ronaldhino når han spiller. Det er som om han danser over matta, det er nydelig.

– Rører fotballen deg?

– Ja, i høyeste grad. Når laget jeg heier på får det til på banen, blir jeg rørt, om det er Norge eller LSK. Det rører meg slik en kunstart kan gjøre det, sier han. Morten Remberg er enig.

– På fotballbanen har jeg sett flere estetiske uttrykk som kan sammenlignes med kunst, og det beveger meg. Når LSK vinner, blir jeg alltid lykkelig, det føles behagelig. Slik kan jeg også oppleve kunsten, den kan gjøre meg oppstemt og glad, sier han.

Offisiell cupfinalesang

LSK spiller så det griner om dagen. Det grein av tapet mot Stabekk. Det grein av seieren mot samme lag noen dager senere. I går var det Brann-kampen det grein av. Og nå venter cupfinale på Ullevaal i november.

For to år siden skrev Morten & Morten LSKs offisielle cupfinalesangen, "Pokalen skal hjem". Den fikk ikke store gjenklangen. Med tap mot Molde på Ullevaal ble det ikke samme schwungen å synge disse linjene i bussen hjem: "Nå skal pokalen til Åråsen. Vi skal ta cupen hjem igjen."

De skulle gjerne ha lagd en ny cupfinalelåt i år, men ingen av dem har tid. Morten Bergheim er med i Cheezy Keys som opplever stor suksess på Chat Noir med showet Skrimmel Skrammel"

Morten Remberg er sanger i St. Laurentiuskoret og for øvrig med i Idol, som onsdag har sending fra Lillestrøm kultursenter.

Morten & Morten mener at fotballinteressen også handler om å tilhøre et fellesskap, om å ha en identitet. Det samme gjør musikeren og lærer Svein Greni

Kan ikke heie på Strømmen

– Jeg er ihuga lillestrømling og kommer aldri til å holde med noe annet lag enn LSK, sier han. Så er han da også selv tidligere LSK-spiller.

Han spilte både på Lilleputtlaget og B-laget før han ga seg som 21-åring.

– Jeg spilte i reservelagsserien, og brakk armen i en kamp mot Finstadbru. Da våget jeg ikke mer aktiv fotball og begynte å spille musikk i stedet, sier han.

For Svein Greni har også fotball øyeblikk av kunstopplevelser, men det er helt avhengig av fotballaget.

– For meg gjelder det bare LSK, det er der jeg hører hjemme. Jeg kan jo ikke heie på Strømmen eller Lørenskog.

Morten Belstad har det på samme måte. Hobbymusikeren og læreren fra Kjeller stiller opp for laget sitt uansett om de utøver god eller dårlig kunst på banen.

– Jeg har hatt sesongkort i alle år, og stiller opp for fotballaget mitt uavhengig om vi snakker tap eller seier. Når vi nå skal spille cup på Ullevaal igjen, tror jeg mange medgangssupportere melder seg, sier han.

Greit å bli trist

Morten Bergheim stiller også opp for klubben uansett resultater på banen. I går dro han rett fra Cheezy Keys-showet i Oslo til Åråsen og kampen mot Brann.

– Vi håper jo alltid på mål, det er jo derfor vi har denne interessen. Men jeg mister ikke interessen med tap. Det blir jo som å se en film. Jeg vil gjerne bli beveget og le. Men jeg kan også bli trist av en film, på samme måte som jeg kan bli trist av en fotballkamp. Slikt vet du aldri på forhånd. Det er det som gjør det spennende, det er det som gjør at også fotball kan være som en fin kunstopplevelse.