Gå til sidens hovedinnhold

Har laget film om Kåre Tveter

Artikkelen er over 15 år gammel

Kåre Tveters kunst har betydd mye for Birger Øverland på Årnes. Derfor ville han lage film om maleren. Filmen er ferdig, og har premiere lørdag.

Filmen "Kåre Tveter - Erindringer" får urpremiere 1. oktober på galleriet Lyshuset på Skarnes, der 190 av Kåre Tveters malerier er permanent utstilt. Den skal også vises i Tveter-stuen på Rotnes Bruk i Nittedal, og på Svalbard. Filmen vil bli tilbudt NRK, og deretter TV 2. Fritt Ord har støttet filmen med 100.000 kroner.

Ville male siloen

Birger Øverland var hjernen bak den såkalte silo-saken på Årnes i 1997. Han ville at Kåre Tveter skulle gjøre den svære siloen til verdens største kunstverk.

– Da vi var så dumme å søke kommunen om støtte til tiltaket, brakte det løs. Kunst ble satt opp mot sykehjemssenger, og bygdesnakket gikk slik inn på Kåre at han brente tegningene han hadde laget, forteller Øverland.

Vinteren 2004 arrangerte Øverland en utstilling av Kåre Tveter i Galleriet i Nes kulturhus. Det ble publikumsrekord. – Aldri har så mange vært på kunstutstilling på Årnes. Og folk ble så glade av de vakre, lyse bildene. Det var som å komme inn i en kirke, sa noen. Da utstillingen ble tatt ned tenkte jeg at jeg skulle lage en film om Kåre Tveter, forteller Øverland.

Hans venn Eilert Munch-Lund i Munch-Film hadde ansvaret for å henge opp bildene til utstillingen. Han har hatt mange filmer vist av NRK. Øverland fikk ham med på filmideen. Og hovedpersonen selv sa ja. Maleren er 83 år gammel. For noen år siden ble han hardt rammet av slag, og kan ikke male mer. Men hodet er det ikke noe i veien med.

Ærlig som barnet

Filmen er basert på samtaler mellom Birger Øverland og Kåre Tveter. Opptakene er gjort på Kåre Tveters barndomstrakter, Skarnes, og på gården Mobekk der han vokste opp. Nå bor maleren og kona Ruth i Lillestrøm.

– Vi ønsker å vise landskapet han hadde med seg fra barndommen, hans ensomhet og storhet, og litt av hans kunst. Kåre sier at poesien og musikken er de kunstformer som er nærmest maleriet. Derfor har vi med Liv Dommersnes som leser dikt, og litt klassisk musikk spilt av cellisten Ellen Flesjø fra Årnes. Dette er musikk og poesi som Kåre er glad i, forteller Birger Øverland.

Kåre Tveter kommer fra en odalsk bondeslekt som gikk konkurs. Han vokste opp i enkle kår. Mens de andre spilte fotball tegnet han, og gikk alene i skogen. 12 år gammel syklet han alene til Oslo for å besøke Nasjonalgalleriet. Kunst ga ikke levebrød, så Tveter jobbet i bank i mange år. Han sparte penger for å gå på Akademiet, og debuterte som godt voksen familiemann. I filmen snakker de om denne ensomhetsfølelsen som han har båret med seg hele livet.

– Kåre er spesiell, sier Øverland. - Han er veldig begavet og velformulert. Og han er alltid helt ærlig, på en måte som barnet, uten å forestille seg. Det er den umiddelbare delen ved Kåre som jeg er så betatt av.

– Vi prøver ikke å være kunstkuratorer i filmen. Maleriene forblir her, men Kåre forsvinner, og det er primært ham og hans verden vi tilstreber å vise. Filmen blir hans ettermæle, understreker Øverland.

Vi ønsker å vise landskapet han hadde med seg fra barndommenBirger Øverland