Utendørskonserter i kirkeruiner. Kunstutstillinger i hvilebrakker på Glomma. Spennende flyplasskunst og til og med utsmykkede rundkjøringer.

Selv om de fleste arrangementene utendørs er over for i år, er det fullt mulig å legge helgeturen til det eventyrlige Romerike.

Kirkeruinene

Nes Kirkeruiner har vært en savnet konsertarena siden restaureringen startet i 2005. I sommer var det endelig klart for konserter igjen, selv konserveringsarbeidet først sluttføres neste år.

– Det blir kjempefint. Neste år skal vi feire, sier daglig leder for Nes Samlinger, Anne Gunn Duenger.

Kirken ble bygd på 1100-tallet, og er senere bygd om flere ganger. Etter et lynnedslag og en påfølgende brann i 1854 ble den ikke bygd opp igjen.

Artister som Bjørn Eidsvåg, Mari Boine, Sondre Lerche, Sissel Kyrkjebø og Farmers Market har spilt i ruinene, som også brukes til vielser.

– Jeg tror ikke det finnes maken til Nes Kirkeruiner. Atmosfæren, de tykke murveggene og klangen som blir inni ruinene er helt spesiell. Ruinene ligger der som et smykke, stråler Duenger.

Flytende gallerier og flyplasskunst

Romerikes mest spesielle galleri er muligens de flytende hvilebrakkene i Glomma ved Fetsund Lenser. De gamle hvilebrakkene rommer hver sommer lokal kunst. I tillegg vises utstillinger av fotografier og arbeidsredskaper fra lensetiden, samt barnekunst.

For å komme dit må du balansere på flåtegangene i elva, og det kan være spennende nok i seg selv.

Reisende og ventende på Oslo Lufthavn Gardermoen bør bruke tiden til å titte litt rundt seg.

Ikke bare har flyplassen en spesiell arkitektonisk utforming, men den brukes også løpende til å stille ut billedkunst, fotokunst og annet.

– Det er stadige utskiftninger, og vi har hatt alt fra hundre år gamle bilder til bunader fra hele landet utstilt her, opplyser Jo Kobro

I vår fikk terminalbygget på Oslo Lufthavn Gardermoen Houens Fonds arkitekturdiplom for fremragende arkitektur for 2008, som en av fem norsktegnede byggverk. Den er av mange karakterisert som Europas fineste flyplass.

– Arkitekturen er absolutt spesiell, og har fått mye positiv omtale, sier Jo Kobro.

Kunst i rundkjøringen

Tor Lindrupsens steinskulptur "Underskog" har en rundkjøring som utstillingsarena. Skulpturen står i Finstadkrysset, Aurskog-Hølands første store rundkjøring, og tidligere et av de mest ulykkesbelastede kryssene i kommunen.

Statens vegvesen ville ha en rundkjøring i Finstadkrysset i Aurskog-Høland for å redusere ulykkene.

Krysset ligger i en slak bakke som gjør at bilførerne ikke ser veien som krysser E6. Derfor trengte de en rundkjøring med mer enn bare asfalt, og utlyste en utsmykningskonkurranse der temaet var tre og stein.

Ettersom kunstverket er plassert i midten av rundkjøringen, og sikten er god, blir kunstelskende bilister neppe så distrahert av kunsten at den er trafikkfarlig. Eksemplene på alt det spennende Romerike har å by, er bare en liten håndfull. Løft blikket selv og dra på jakt.

God tur!