Anders Bye er en av landets nye komikere. Grunnlaget la han hjemme på Frogner, den gang han var forelska i læreren.

– Det må da være enkelt å se at det var lett å bli forelsket i Hanne Kjersti, sier Anders Bye, mens Dan Børge Akerø nikker «ja, ja» og griper armen hennes.

I kveld kan du selv møte den forelskede og hans utkårede i NRK-serien «Den store klassefesten», som blir den store Sørum-duellen.

Anders Bye vokste opp i Sørum og gikk på barneskolen på Frogner.

Hans komikermakker Jon Niklas Rønning er riktignok fra Oslo, men ellers er han sørumsokning god som noen. Mamma Sølvi og pappa Øyvind er fra Sørumsand, og det samme er besteforeldrene på begge sider.

Litt sint også

Under opptakene på Marienlyst i forrige måned hadde Hanne Kjersti Grinna tatt plass blant publikum for å heie på sin gamle elev. Hun ble ganske snart satt ut.

– Jeg hadde jo regnet med at jeg skulle bli sittende der, men Anders kom snart bort og dro meg ut på gulvet og bort til klassen. Jeg tror det var en liten hevn fra en klassefest vi hadde før jul. Da leste jeg nemlig opp et dikt Anders skrev til meg i 6. klasse, sier Hanne Kjersti Grinna.

Det har seg nemlig slik at Anders Bye ikke bare var forelsket i sin gamle lærer.

Han var litt sinna på henne også. Etter en matteinnføring ga hun ham en karakter han ikke satte særlig pris på.

– I løpet av fem minutter skrev han et dikt som han leverte meg, med glimt i øyet, altså.

Diktet slutter slik: «Kom aldri borti i denne kvinne, for hos meg er hun som et grusomt minne».

En viktig telefon

Hanne Kjersti Grinna minnes Anders som en elev det var svært lett å like.

– Han skilte seg jo ut fordi han allerede den gang var opptatt av å spille teater, og det var det jo ingen av hans klassekamerater som drev med, sier hun.

På rekordtid har Anders Bye sammen med Jon Niklas Rønning skapt seg et navn i norsk underholdningsverdens førstedivisjon. Selv gir han mye av æren for det til Frogner revy- og amatørteater.

– Det var der det startet, og jeg hadde gode læremestere i den gjengen, sier han. Det begynte allerede i 3. klasse på Frogner skole hvor han var med i en Prøysen-kabaret og «Snehvit»

– En dag ringte en fra amatørteatret til mine foreldre. Den telefonen ble et vendepunkt for meg, sier Anders Bye som den gang var 11 år gammel.

Selve grunnmuren

Frogner revy- og amatørteaters Rigmor Johansen lurte på om Anders kunne tenke seg å være med i teatergruppa. Det kunne han.

– Jeg var med i tre år og spilte i stykker som «Karl Eugen Olsen fra Vika», Oklahoma og en revy. For meg var dette viktige år. Frogner revy- og amatørteater er hele grunnmuren for det jeg driver med i dag, sier Anders Bye.

Som instruktør hadde han Nina Nedberg, som han skulle møte igjen på videregående.

– Ja, det er helt pussig. Jeg begynte på Hartvig Nissen, hvor Jon Niklas og jeg ble kjent. Dramalæreren vår var nettopp Nina, sier Anders Bye som bodde i Tusseveien på Hekseberg fra han var tre til 14 år. Da flyttet han med familien til Oslo.

Vanskelig med kontakt

– Jeg forsøkte en stund å holde kontakten med gamle klassekamerater, men det ble vanskelig. Jeg måtte jo etablere et miljø i Oslo også, sier han.

Men uansett hvor han bor eller flytter kan han ikke løpe fra sin egen klasse på barneskolen.

Eller sin gamle forelskelse, klasseforstander Hanne Kjersti Grinna.