Det skjer samme år som artisten fra Lillestrøm feirer 25 år som artist. Musikerkollegaene i Kaizers Orchestra hedres også i det som er bandets avskjedsår.

Fond for utøvende kunstnere har delt ut prisen hvert år siden 1982. Gammleng-prisene deles ut hvert år og går til kunstnere som «over tid har levert sterke, kunstneriske prestasjoner – ved innspillinger eller i sceniske forestillinger».

Årets priser ble delt ut på Hotel Continental i Oslo mandag kveld. Den største, veteranprisen på 50.000 kroner, går i år til Preus, og ble overrakt av kulturminister Thorhild Widvey (H).

I begrunnelsen heter det at Preus «skriver intelligente tekster, tekster med en mening som har vunnet gehør hos et stort publikum.»

Tidligere i år har Preus både kunnet feire 25 år som artist, og at hun har blitt innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

I tillegg til veteranprisen deles det ut ni andre Rolf Gammleng-priser på 40. 000 kroner.

Kaizers Orchestra er årets vinner i kategorien pop/rock. Bandet, som i år har vært på sin avskjedsturné, blir takket for gleden de har gitt sitt publikum.

Folkekjære Odd Nordstoga vant pris i kategorien viser/folkemusikk, mens Arild Stav og Lise Voldsdal vant i studiomusiker-kategorien.

Vinneren i kategorien samtidsmusikk ble Maja Ratkje, mens Olga Konkova stakk av med jazzprisen. I åpen klasse var det jazz-/pop-vokalist Hilde Marie Kjersem som vant.

Danseren Daniel Proietto ble sammen med skuespiller Ståle Bjørnhaug tildelt priser i klassen scenisk virksomhet. I begrunnelsen om Proietto heter at han «evner å gjøre det største scenerommet intimt og nært».

Rolf Gammleng-prisen har navn etter mannen som i sin tid fikk opprettet Fond for utøvende kunstnere. Alle prisvinnerne får diplom og et pengebeløp.

Vinneren blir valgt ut blant forslag sendt inn av utøverorganisasjonene. Dermed regnes prisen som en heder fra kolleger. Tradisjonelt har veteranprisen blitt delt ut til musikere, med unntak av fjoråret da den gikk til skuespiller Lise Fjeldstad. (ANB-NTB)