Som leder av Lillestrøm Kunstmuseum i Brogata er Tale mest kjent som gallerist for Kåre Tveters kunst, men Tale er selv en anerkjent kunstner.

Maler ikke mer

– Jeg maler ikke mer, og Kåre maler ikke mer. Men Kåre og jeg skal sette stempel på Lillestrøm for framtida, sier Petar P. Tale.

En sykkelulykke ødela konsentrasjonsevnen og satte stopper for Petar P. Tales kunstneriske virke. Vennen Kåre Tveter har også måttet legge bort palett og pensel på grunn av sykdom.

– Jeg sitter på sentrale verker av Kåre Tveter av oppsiktsvekkende kvalitet som jeg vil gi til utsmykning av det nye kultursenteret, sier Tale til RB. Det nåværende Lillestrøm kultursenter skal bygges ut og stå ferdig i sin nye prakt høsten 2005.

Styres av stiftelse

De aktuelle bildene er noen sentrale, senere verker i store formater, samt noen småbilder.

– Jeg gir ikke bort bildene for godt, presiserer Tale. – Kunsten eies av min og Tveters familie, og skal forvaltes av en stiftelse. På grunn av ulykken er jeg ikke selv i stand til å delta i arbeidet med dette. Min eldste sønn Magnus er styreleder i stiftelsen, sier Tale.

Tale vil også låne ut bilder av andre verdenskjente kunstnere som han har i sin omfangsrike kunstsamling.

– Det hele avgjøres til sommeren, og til høsten vil detaljene i avtalen med Skedsmo kommune være klare. Mer vil jeg ikke si nå, sier Petar P. Tale.

Begeistret

- Det er naturligvis en kjempesak for oss å få en del av de viktigste bildene til Kåre Tveter inn i kulturhuset, sier kultursjef Roald Hansen til RB.

– Kåre Tveter og Petar P. Tale har valgt ut noen bilder som er aktuelle for kulturhuset. De skal sette seg sammen med arkitekten og se på plasseringen. Tale har en formidabel kunstsamling som skal forvaltes av en stiftelse. Jeg har sagt at kulturetaten kan bistå med å se på samarbeidsvedtektene. Vi må også finne en ordning når det gjelder magasinplass og i forhold til brann, opplyser Roald Hansen.

Ifølge ham kan det være snakk om å henge kunsten i den venstre glassoverbygde delen av kulturhuset, mellom den gamle og den nye salen.

– Tale ønsker å gi flere verdensnavn fra samlingen sin til opphengning i kulturhuset. Vil kommunen ha disse også?

– Det er bare Kåre Tveters bilder det er snakk om å ha fast utstilt i kultursenteret, understreker kultursjefen.