Gå til sidens hovedinnhold

Gapte høyt og vant

Artikkelen er over 8 år gammel

Gjerdrum amatørteater "En midtsommernatts drøm" Manus/gjendiktning Herman Bernhoft Regi: Kjersti Gulliksrud Gjerdrum amatørteater (GAT) lever for å tøye grenser. Denne gangen var ensemblet nær ved å forskreve seg.

La det være sagt umiddelbart: Gjerdrum amatørteater stiller på scenen med et visst forventningspress, og dette presset har man lagt på seg selv ved å levere varene på en god og overbevisende måte – gang på gang på gang.

Derfor er det med en viss bekymring man overværer det som utspiller seg de første 20 minuttene eller så (stoppeklokka var ikke framme, så 20 minutter er kun et anslag).

Innledningen til denne originale oppsettingen av Shakespeares «En Midtsommernatts Drøm» er forvirrende og den henger på et vis ikke sammen ...

Vil litt mye?

Manusforfatter/gjendikter Hermann Bernhoft er en rutinert fyr, og han er en vågal og søkende fyr. Derfor er det mulig at den forvirringen og følelsen av ikke å henge med som publikummer er intensjonen til Bernhoft ...? Effekten – intensjonell eller ikke – er uansett at man blir sittende og tenke at man vil veldig, veldig mye innledningsvis. Scener virker litt stresset, og det er som om man skynder seg gjennom for å gi en innføring til alt det morsomme og absurde som kommer senere i stykket. For det skjer mye morsomt, absurd og nærmest psykedelisk morsomt i denne gjendiktningen.

Faller litt gjennom

Gjerdrum amatørteaters versjon av denne midtsommernattsdrømmen er gjendiktet inn i 2013-sjargong og moderne popmusikk, noe som fungerer meget godt – rent bortsett fra at vokalistene i visse sanger skjærer litt ut her og der. Det er litt skjemmende når det er så mye sang som det er i GATs stykke.

Visuell opplevelse

Samtidig er det litt urettferdig å si at det trekker voldsomt ned, for det er ingen liten oppgave de tapre og entusiastiske skuespillerne har tatt på seg!

«En Midtsommernatts Drøm» lander mer enn fjellstøtt til slutt; det leveres en visuell opplevelse i form av kulisser og kostymer (hatten av for kostymene, folkens!), og det er innlevelse og overspilling (der det skal være det) og det er humor og absurditeter hele veien. I tillegg er det rom for refleksjon underveis.

GAT, dere sikter høyt og dere får det til. Men denne gangen gikk dere på stram kunstnerisk line – og dere fikset det også!

Øyvind Mo Larsen

Kommentarer til denne saken