I dag, lørdag, er det jazzkafé med Østnes Oldtimers på Fagerborg i Lillestrøm. Men 59 av medlemmene i jazzklubben mangler. For en drøy uke siden reiste de til New Orleans, der de blant annet deltar på den store Jazz & Heritage festivalen. I morgen kommer de hjem til Lillestrøm igjen.

At lillestrømlingene føler seg hjemme blant flomvollene i jazzmetropolen etterlater de ingen tvil om, jazzklubbens Odd Brubak og Lisbeth Nygård, som har sendt oss denne reiseskildringen:

«Turen har vært planlagt lenge og endelig er vi her; 59 glade jazzentusiaster fra Lillestrøm Jazzklubb. Og for et eventyr vi har havnet i! Spennvidden i jazzfestivalen er stor: Her er Bob Dylan, Al Jarreau, Dirty Dozen Brass Band, Sam Butera, Dave Holland, Ornette Coleman, Joe Cocker og mange, mange flere.

Flere tusen musikere

Daglig er nesten 100.000 mennesker innom den store veddeløpsbanen Fairground der det meste foregår. Der er det 10 scener ute og inne, minst seks konserter daglig på hver, åtte dager til ende.

Årets jazzfest er den 34. i rekken. Hvert år markerer den våren i New Orleans. Da festivalen startet i 1970 foregikk den i historiske Congo Square med rundt 300 musikere. Relativt raskt trengtes mer plass og det er nå flere tusen musikere som spiller alle sjangere innen jazz, R&B, gospel, cajun og zydeco for et lydhørt publikum på det store festivalområdet.

Lillestrømlinger føler seg hjemme her mellom flomvoller og sumper, for gjedda ligner da litt på alligatoren og Nitelva kan minne om Mississippi.

Jazzkirken

Den Norske Sjømannskirken i New Orleans er jazzkirke, og arrangerer hele seks konserter under festivalen.

Der fikk vi med oss Ytre Suløen Jazz Ensemble med gjestepianist Morten Gunnar Larsen. De hadde med seg Tricia Bouttê, sangerinnen de laget cd med i fjor. På samme konsert spilte New Orleans Chicago Express med gjester. Etterpå fikk vi vite at dette bandet var håndplukket til å spille i et lukket selskap neste dag for de mest prominente gjestene under festivalen. Vi fikk altså deler av denne konserten på forhånd.

Første norske band i Preservation Hall

På jazzsletta stilte vi med egne jazzklubb T-skjorter og norske flagg da Ytre Suløen og Morten Gunnar Larsen spilte. Gjett om stemningen sto i telt-taket! Noen «speidere» var der, og inviterte Ytre Suløen til å spille på ærverdige Preservarion Hall samme kveld. Både denne begivenheten og de entusiastiske supporterne ble behørig omtalt i New Orleans Jazz Radio.

Utenom all jazzaktiviteten har vi blant annet vært på sumptur i Mississippis Delta og sett noen av de to millioner alligatorene som finnes.

Besøk på gamle sukkerplantasjer er det også blitt tid til, men det er selvsagt jazz som er hovedtema når den ene etter den andre kommer opprømt tilbake til hotellet for å fortelle de andre om nok et band eller en musiker som har gjort et stort inntrykk. Det er vel snart ikke et eneste spillested eller jazzklubb som ikke er utforsket av et jazzklubbmedlem fra Lillestrøm. De ivrigste har knapt nok hatt tid til å sove.»

Swingende hilsen fra Lisbeth Nygård & Odd Brubak