Gå til sidens hovedinnhold

Fiskehistorie ble barnebok

Artikkelen er over 12 år gammel

Anne Kvarvåg har ligget inni vaskemaskiner og hengt opp ned i kloakken på RA-2. Slik ble barneboken "Rikke & Ruben" til.

– Foto har alltid vært min store hobby, og nå ville jeg bruke det til å lage en annerledes og morsom barnebok, forteller Anne Kvarvåg.

For en uke siden leverte bokdebutanten fra Setskog den første bunken med bøker på Bjørkelangen Libris. Så sto Fet, Sørum og Nedre Romerike for tur.

– Primærmarkedet er Romerike, for det er her handlingen utspiller seg, forteller forfatteren.

Gullfisk med lunger

Boka handler om gullfiskene Rikke og Ruben. De to er ikke helt som andre gullfisker, de slekter på den Sør-Amerikanske lungefisken og kan puste på land. Og en dag havner de utenfor akvariet. Det blir starten på en strabasiøs og spennende fiskeferd rundt på Strømmen Storsenter, gjennom kloakken og ut i Glomma ved Fetsund Lenser.

Kvarvåg er vokst opp på Strømmen, og husker at det alltid sto fascinerte unger foran akvariene på storsenteret. Underveis har hun testet ut historien på flere barn, for å se hva de syntes var morsomt.

– Turen gjennom toalettet slo godt an. Dessuten skjønte jeg at jeg måtte dele inn historien i kapitler, for at den ikke skulle bli for lang.

Hun ville også ta med barna inn på Nedre Romerike Avløpsselskap og vise dem teknologien der inne.

– Jeg hang opp ned i kloakkanlegget og ble holdt i beina da jeg skulle fotografere. Driftspersonalet så rart på meg med en gang jeg foreslo det, forteller Kvarvåg.

Gjort alt selv

Boken ble til etter at Kvarvåg og datteren i flere år har diktet godnatthistorier sammen. Med utgangspunkt i disse skrev forfatteren manuskriptet til barneboka, og bestemte seg så for å illustrere den med bilder.

– Det er bildene som bærer boka. Det at man kan se fiskene på alle de rare stedene gir barna en annerledes innlevelse i handlingen, tror Kvarvåg.

Arbeidet tok to og et halvt år, ved siden av jobben. Kvarvåg står bak både idé, tekst, bilder, grafisk utforming og utgivelse, mens Forlagssentralen står for lagring og distribusjon. Hun synes prosessen har vært både lærerik og morsom, og hvis boka blir populær, har hun en idé til en oppfølger allerede.

Utfordrende montasjer

For å få til bildene har setskogingen ligget inni både bakerovner og vaskemaskiner. Deretter kjøpte hun to gullfisk og tok rundt 500 bilder av dem hjemme i akvariet, og monterte til slutt sammen bildene ved hjelp av redigeringsprogrammet Photoshop.

– Den største utfordringen var å få fisk og bakgrunner til å passe sammen. Både vinkel og lys må stemme, for ikke å snakke om uttrykket. Fisker har forbløffende mange ulike ansiktsuttrykk, kan Kvarvåg informere om.

Men alternativet var mindre fristende, ler hun.

– Det hadde jo ikke vært noe deilig å ta med døde fisk rundt og legge dem overalt.