– Jeg fikk boka tilsendt i går, og det er ganske ufattelig at tre års arbeid er kanalisert inn mellom disse to permene, sier Lise Forfang Grimnes og stryker på omslaget til debutromanen «Kaoshjerte».
– Hvordan var det å skulle gå fra å uttrykke seg muntlig til skriftlige formuleringer?
– Jeg tror at yrket mitt som profesjonell forteller og muntlig formidler har vært en stor fordel for meg i skrivingen. Jobben min er å formidle muntlige bilder. Det vil si at jeg som forteller må kjenne hvordan det er å gå på tørr mose, må kjenne kriblingen i kroppen til den som er på vei inn i en mørk skog, må kjenne lukten av regn og trær ...
– Kanskje muntlig presisjon og visualisering har vært viktige verktøy i skrivingen? Jeg tror bestemt det.
Tiltrekkes av kontraster
Romanen «Kaoshjerte» kombinerer urban setting og norsk folketro. Lise Forfang Grimnes er bevandret i begge deler.
– I jobben som forteller tar jeg for meg folketro og gamle sagn. Jeg finner dette mye mer spennende og tøffere enn for eksempel vampyrhistorien i de tingene der.
– og jeg har jobbet mye med ungdom med urban bakgrunn, så for meg har det vært naturlig å kombinere dette. Jeg tiltrekkes av kontraster, sier debutanten.
– Er du som jobber mye med ungdom enig i at de mangler fantasi og innlevelse?
– Det er jeg ikke enig i. Ungdommer jeg snakker og diskuterer med er kreative mennesker, og jeg håper virkelig at unge folk vil like boka jeg har skrevet.
– Hvem er målgruppen?
– Målgruppen er 13 år og eldre. Jeg håper ungdom finner den interessant; jeg har brukt det jeg kan om muntlig fortellerteknikk, så jeg har forsøkt å unngå lange og utfyllende beskrivelser. Språket er ganske direkte og presist.
Ingen enkel heltinne
– Hva vil du selv si om boka di?
– Jeg byr nok ikke på noen enkel heltinne i denne boka. Minja er litt seig og trassig, og folk som leser boka bør ha litt tålmodighet med denne 16-åringen fra Stovner.
– Og jeg blander folketro i form av et helt konkret sagn fra Nannestad og fra noe Asbjørnsen skrev da han var lærer i Gjerdrum.
– Hvilke forventninger har du i kroppen nå som boka er ute og lever sitt eget liv?
– Dette er jo gøy, men jeg er jo nervøs og spent; en ting er eventuelle anmeldelser boka måtte få, men noe annet er det hvis folk forstår karakterene i boka og liker det de leser.
– Forlaget har sagt at dette er en såkalt kommersiell roman, noe som betyr at de ønsker å nå bredt ut. Det håper selvsagt jeg også, men det er umulig å si hvordan dette vil gå. Det er et race om oppmerksomhet der ute, og som debutant stiller du nok litt bak i køen; promoteringsapparatet består i stor grad av meg selv.
Egen «skrivestue»
Lise Grimnes Forfang har sittet mye i kafeen «Hos Nabo'n» på Ask i Gjerdrum og jobbet med debutromanen sin.
– Her kommer jeg også til å ha fortellerkveld om skrivingen og tilblivelsen av «Kaoshjerte». Har jeg lov til å si at boka vil bli solgt her også?
– Har du flere historier innabords?
– Nå skal jeg kose meg med denne debuten en liten stund, så får vi se hva som måtte komme til overflaten. Det finnes mer å si om hovedpersonen i «Kaoshjerte».