En modigere barnebok

Artikkelen er over 14 år gammel

Barnebokforfattere blir beskyldt for å være for snille og ufarlige. Det er ikke Pulverheksas mor, Ingunn Aamodt på Frogner, i sin nye bok.

DEL

Den produktive forfatteren har siden debuten i 1998 gitt ut 16 barnebøker på Damm forlag. Noen av dem er lettlesebøker for de minste, mens noen er bøker for større barn. Årets bok har tittelen "En søster i skapet ", men den handler ikke om homofili.

Et viktig budskap

– Jeg er kjempestolt av denne boka, sier Ingunn Aamodt i eneboligen hjemme på Lundemoen på Frogner. Etter selv å ha blitt kritisert for å skrive for snille bøker om Pulverheksa bestemte hun seg for å være modig. "En søster i skapet" er andre bok i serien om Nora, som nå er blitt 12 år. Hun er på ferie på Kreta med foreldrene og storebroren Nicolai på 15.

– Mens de er på ferie overrasker Nora broren sin på rommet. Han har sminket seg og kledd seg ut i Noras nye kjole. Nora tror først at broren er homofil, og det blir mange misforståelser. Nicolais store hemmelighet er at han er transvestitt. Han betror seg til søsteren, men foreldrene får ikke vite noe, sier Aamodt.

Under arbeidet med boka har hun hatt hyppig kontakt med lederen for Norsk forening for transvestitter, og lært mye. Lege Esben Esther Pirelli Benestad er æresmedlem i foreningen.

– Er det ikke litt spekulativt å skrive om et så spesielt tema for barn?

– Jeg spekulerer i å få oppmerksomhet. Jeg er lei av at barnebøker ikke anmeldes og skrives om. Men samtidig er det ikke kynisme som ligger bak. Det er ikke noe sex i boka, bare Nicolai som forklarer hvorfor han ikke kan la være å kle seg ut. Jeg har jo et kjempeviktig budskap, og har aldri skrevet en viktigere bok i mitt liv, sier Ingunn Aamodt. Datteren hennes Ine på 10 år har lest boka. Boka er på vei til bokhandelen, og det vil vise seg om anmeldelsene kommer.

Fire bøker på ett år

Aamodt er en produktiv forfatter. I år gir hun ut hele fire barnebøker. Hun har skrevet en ny bok om den svenske antihelten Metall-Mats, "En svensk ridder". Det er en lettlesebok for barn fra sju år. Hun har skrevet nok en bok om Ine og Morti Kofisi i Damm-serien Leseløver, med tittelen " Gifte-fise-festen".

Den fjerde boka har hun ikke hatt noe arbeid med, for i den "Den store Pulverheksboka" er de tre første bøkene om Pulverheksa samlet mellom stive permer. Boka kom ut i vår på bokklubben og solgte i stort opplag. Bøkene om Pulverheksa er Aamodts varemerke, og er svært populære blant små barn fra to til seks år.

"Den store Pulverheksboka" er nå kommet som lydbok med Eli Rygg, Marianne Krogness og Brede Bø i rollene.

– Foreldre kjøper gjerne ei bok til 300 kroner til seg selv. Når de har lest den settes den i hylla som et trofé. Mens barna tas med til biblioteket. Jeg leser fra Pulverheksa for barn i bibliotekene, og opplever at de kan alt utenat. Barn elsker gjentakelser, og barnebøker blir lest om igjen, lokker forfatteren med et stort smil.

Artikkeltags