Gå til sidens hovedinnhold

En glimrende musikal

Artikkelen er over 8 år gammel

Teatergruppa i Nes Revy- og Amatørteater har tatt et nytt stort steg med oppsetningen av «Sound of Music». Den er stappfull av kvaliteter.

Musikalen «Sound of Music» så dagens lys på Broadway i 1959.

Komponisten Richard Rodgers og tekstforfatter Oscar Hammerstein II baserte sin musikal på allerede teater og filmversjon. Og alle hadde de originale Maria von Trapp sin egen beretning om den syngende familien som bakgrunn.

Riktig historisk ble denne eventyrlige fortellingen med den filmatiserte musikalen med Julie Andrews i hovedrollen som Maria.

Dette er en viktig bakgrunn fordi alle andre etter musikalfilmen i 1965 vil bli sammenlignet med Julie Andrews.

Fantastisk hovedrolle

Oppsetningen i Nes Revy- og Amatørteater tåler til en viss grad denne sammenligningen.

Hovedrolleinnehaver Lene Kulsrud er ingen Julie Andrews, men du verden for en kapasitet med både sang og spill på scenen.

Lene synger med en varm stemme, skolert og med kontroll. Hun bærer hele stykket med en musikalsk styrke som er imponerende.

Sangkrevende

Sound of Music er en sangkrevende musikal. Det er risikofylt å gi seg i kast med denne musikalen som til de grader bygger på sangnumrene.

Richard Rodgers magiske melodier er krevende i tonesprang og modulasjoner. Som et av de siste store arbeidene til dette musikal-paret, samlet de all sin viten og erfaring i Sound of Music. Og melodiene er blitt et felleseie over store deler av verden. Ja, mange tror at Edelweis er Østerrikes nasjonalsang.

Derfor er det moro å oppleve hvordan hver og en av de unge skuespillerne i Nes tar oppgavene og instruksjonene på alvor og synger det beste de kan.

I de aller fleste tilfellene er dette godt nok i massevis.

Ved siden av Lene har også de syv barna krevende sangroller.

Venja Vågen spiller eldstejenta Liesel og synger med en flott stemme. Flere andre i søskenflokken gjør det samme.

Abbedissen er spilt av Susan Delbekk Johansen og har krevende sangroller. Men selv «Climb every mountain» (Søk opp mot fjellet) mestrer hun rent og presist.

Og kapteinen, Georg von Trapp, som i musikalen blir framstilt som en langt strengere og hardere person enn han var i virkeligheten, skal vi tro Maria von Trapps egen beskrivelse, blir spilt av Magnus Rotnes Kristoffersen.

Godt teater

Magnus er klar i sin rolletolkning og mestrer det aller meste av sangen også.

Det er i det hele gode rolletolkninger i denne oppsetningen.

Faktisk er spillet til tider rørende. Det er fordi ungdommen tar rollene og spillet sitt på alvor og tror på det de gjør på scenen. Sånt blir det godt teater av, i dette tilfellet, en god musikal.

Instruktør Stian Delbekk Johansen, selv en amatørskuespiller, og sanginstruktør Camilla Schøyen har fordelt rollene riktig og satset på de rette personene i de ulike rollene.

Musikken blir besørget av Øyvind Sørum, Anders Hoffman og Jan Olav Renvåg og er et godt tonefølge som gir det rette musikkinntrykket.

Å spille en amatørutgave av Sound of Music er mye, mye mer enn å «hoppe etter Wirkola».

Nes-amatørene kom «langt ned i bakken» med denne forestillingen.

Kommentarer til denne saken