FETSUND

– Ideen fikk jeg for noen år siden, da Ole Kristen Harborg, han som var journalist i NRK vet du, utfordret meg til å skrive en vals til MB Mørkfos. Da kom tanken om å lage et album med nye og gamle sanger med tilknytning til elva og fløting, sier en sprudlende Turid Lisbeth Nygård.

Hun møter oss ved Fetsund lenser. Her går hun tur med hunden sin hver morgen, og i dag får Nygård snakke om favorittemnet sitt; musikken og livet ved Øyeren. Ikke rart at krøllene danser.

Det fineste om elva

Turid Lisbeth Nygård er komponist, manus- og tekstforfatter, visesanger og instruktør. For å nevne noe. Nygård har vært en aktiv kulturkraft på Romerike i flere tiår, spesielt innen musikk og teaterliv, og hun mottok Skedsmo kommunes kulturpris i 2010.

«Musikk fra elva» er den sjette utgivelsen på eget selskap, Turili Musikk & Teater. Hun har fått med seg mange gode krefter.

– Det har vært en fantastisk prosess med mange flinke, lokale folk. Fra Lenseteateret og ellers.

Selv har Turid L. Nygård skrevet seks av tekstene og melodiene på denne platen. Fem av Tor Karseths viser til Lenseteateret er med på utgivelsen, mens Øyvind Sund har signert to av visene og Palle Wagnberg har skrevet en blues til Øyeren. I tillegg har Nygård plukket ut noen gamle revyviser og et dikt av Harry Kvebek.

– Jeg har prøvd å finne det fineste som er skrevet om elva.

Radiohit på ei fjøl

Det å ha med kapasiteter som Palle Wagnberg og Jim Berget i produksjonen har vært uvurderlig understreker Nygård.

– Min helt personlige favoritt er Stina Steneruds tolkning av «Bossa på ei fjøl». Det er ikke fordi det er mi vise, men fordi hun gjør den så kult, sier Nygård om låten som allerede er spilt på NRK Radio.

Plateprosjektet har et totalbudsjett på 170.000 kroner, og har mottatt mye offentlig støtte, ikke minst fra fire av kommunene ved Øyeren; Fet, Sørum, Skedsmo og Enebakk. Fetsund Lenser har bidratt aller mest.

– Det som er så fantastisk er jo at Øyeren og elvene samler oss, på tvers av kommunegrenser.

Livslang kjærlighet

Turid Lisbeth Nygård er oppvokst i Lillestrøm. Fascinasjonen for Øyeren startet tidlig, da familien hadde hytte i Enebakk, og hun så MB Mørkfos daglig.

– Øyeren og elvene har alltid inspirert meg. Jeg elsker tømmer, og følte sorg da fløtingen sluttet. Da flyttet jeg til Lofoten.

Men hun kom tilbake. Og nå har kjærligheten gitt seg konkret utslag i «Musikk fra elva».

– Hvordan gikk det med den valsen Harborg bestilte?

– Jo, det ble en vals til «Mørkfos» og den fantastiske dugnadsgjengen der. Jeg dro dit et par onsdager for å få med gjengen til å synge den, men de var mer opptatt av å pusse båt. Men det løsnet, og på sankthansaften sang de valsen for hver eneste hytte-eier ut over Øyeren, ler Nygård.