Dermed er det andre gang Romerikes Blads faste tegner gjennom 25 år, Egil Nyhus (51), mottar den gjeve utmerkelsen.

Prisen ble delt ut under Norsk Journalistlags landsmøte på Gardermoen klokka 13 i dag.

Totalt 37 tegnere hadde sendt inn hele 164 avistegninger fra 2011 og 2012 til konkurransen som avholdes annethvert år.

– Dette var fantastisk morsomt og overraskende. Jeg ble lurt med hit for å se på utstillingen, så at jeg skulle vinne kom totalt overraskende på meg, sier en svært fornøyd Egil Nyhus til rb.no.

LES OGSÅ: Slik blir Egils tengninger til

– Raffinert

Massakren på Utøya, Trond Giske på politisk nachspiel, Hellas på randen av økonomisk kollaps og Carl I. Hagen som blir parkert av sitt eget parti, er bare noen av temaene som er illustrert av norske avistegnere i løpet av 2011 og 2012, skriver nj.no.

Det er Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening som sammen deler ut prisen.

Etter en vurdering av alle bidragene kom juryen fram til at Nyhus' tegning av massemorderen Anders Behring Breivik var den beste.

– Tegningen får fram det journalistiske poenget på en svært raffinert måte, heter det i juryens begrunnelse.

Hodet opp ned

Tegningen sto på trykk i Romerikes Blad Helg i forbindelse med rettssoppgjøret etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011, som kostet 77 mennesker livet.

Nyhus har i tegningen plassert massedrapsmannens hode opp ned på kroppen, og viser med det en person som ikke er riktig «sammenskrudd».

Kunstneren selv er glad for at han vant med nettopp denne tegningen.

– Dette var et tema det var umulig å komme utenom, siden prisen var for årene 2011 og 2012. Selv er jeg fornøyd med tegningen fordi man ikke umiddelbart ser poenget med at Breiviks hode er snudd opp ned, kommenterer Nyhus.

SE OGSÅ: Flere tegninger i Galleri Egil

I godt selskap

Ettersom Egil Nyhus mottok prisen også i 1998, er den meritterte kunstneren fra Jessheim nå i godt selskap med Dagbladets tegner Finn Graff og Dagsavisens tegner Siri Dokken.

De to var nemlig inntil i dag de eneste som har vunnet prisen for Årets avistegning to ganger.

I april i fjor vant Nyhus også gull og hedersprisen under World Press Cartoon (WPC) i Portugal for sin tegning av Dominique Strauss-Kahn, lederen av det internasjonale pengefondet som ble anklaget for seksuelle overgrep mot en hotellansatt i New York i mai 2011.

Hver lørdag fyller Nyhus en helside i RBs helgebilag med et skråblikk på uka som har gått.

Ukeblikket legges også ut på rb.no i Galleri Egil.

– På tide

Samfunnsredaktør Lars M. J. Hansen i Romerikes Blad synes det er stor stas at avisens faste tegner blir satt pris på – igjen.

– Egil Nyhus er en av de absolutt beste karikaturtegnerne vi har i Norge. Vi i RB har hatt gleden av å jobbe med ham i mange år, og vi synes det var på tide at «verdensmesteren» i avistegning fikk denne prisen igjen, sier Hansen til rb.no.