Gå til sidens hovedinnhold

Drømmen seiret

Artikkelen er over 12 år gammel

Kampen mellom drøm og virkelighet er hovedteamet i Gjerdrum amatørteaters nye oppsetning, "Innsiden", som hadde premiere i Gjerdrum kulturhus tirsdag kveld.

  • TEATER
  • «Innsiden»
  • Gjerdrum amatørteater
  • Premiere i Gjerdrum kulturhus tirsdag

Det er de lokale kreftene, Marthe Thorshaug og Stian Toft, som har skrevet og instruert dette stykket.

Med sterke dramatiske grep skaper de en flott balanse mellom to verdener.

De to handlingsplanene samarbeider på en mesterlig måte og budskapet om å tro på drømmen kommer klart og tydelig fram.

Sterkt budskap

Det er eksistensielle problemstillinger Gjerdrum-ungdommen håndterer i "Innsiden".

Med et ytre handling fra en husmorskole og en giftesyk storherre har forfatterne lagt seg på en komisk stil. Her bruker de humor for alt det er verdt. Ja, så humoristisk kan det bli at spillet til tider renner helt over.

Med en svært dyktig skuespillerstab til rådighet flørter stykket med en rekke lånte fjær. Som Askepott-syndromet, The Beauty and the beast, og avslutningsscenen i ren Romeo og Julie - stil.

Først og fremst blir mye av spillet her svært så melodramatisk. Jo da, det er morsomt med stupide roller, som Trine Nornes som Frøken Fransen, husmorskolens overlærer. Hun låner nok en del fakter av dem som har parodiert Gro Harlem Brundtland. Men hun gjør det med en utrolig stor energi.

En av hovedrollene, Karoline Staalesen Larsen som Lea, spiller også godt. Det er ikke like lett å finne profilen i en slik rolle, men hun klarer seg veldig bra. Som også Marie Juel Knudsen som Jenny, Erlend Forbord Rudsar som "hunch-backen" Wolf, Drømme-Wolf spilt av Josias Dein og Drømme-Lea spilt av Rikke Middelhuis Eriksen.

I tillegg til skuespilleriet synger de godt og kraftig. Det gjør seg i dette stykket som på alle måter tar mål av seg til å være en rockemusikal.

Vakre scener

Det er drømmescenene som imponerer i dette stykket.

Her skapes vakre scenebilder og opptrinn med dansere fungerer svært godt.

Det alvorlige temaet som er innom identitetskrise, tvangsekteskap og undertrykking kommer klart fram i disse drømmescenene. Om ikke alle symbolene er like lett å tolke er hovedbudskapet likevel tydelig.

I den ytre handlingen settes det store krav til skuespillernes stemmebruk. Her skulle nok instruktørene jobbet atskillig mer.

Det skrikes og hyles og brøles så det blir mer komisk enn humoristisk. Verken respekt eller temperament nyter særlig godt av denne stemmebruken. Til tider blir det nesten pinlig, og de dramatiske målsettingene forsvinner i kaskader av "deaf metal"-stemmer og hysterisk skriking.

Friske ungdommer

Gjerdrum amatørteater har de siste 20 årene imponert med like mange oppsetninger. I denne bygda kan ungdommen teater og har flere ganger fått det til å gå kaldt nedover ryggen på en anmelder.

Igjen viser ungdommen friskhet i spillet. Særlig masseopptrinnene glimter til med gamle kvaliteter i Gjerdrum amatørteater.

I "Innsiden" burde tøylene i det dramaturgiske arbeidet vært strammet inn ganske mye. Den kvaliteten de viser i enkelte scener skulle absolutt vært overført til resten av stykket.

Gjerdrum amatørteater viser hva de kan med dette stykket - men bare stykkevis og delt.

  • "Innsiden" spilles hver kveld til og med 29. november.