Gå til sidens hovedinnhold

Dobbelt opp for livredd fotograf

Artikkelen er over 15 år gammel

Ronny Østnes trives best der alt kan gå galt. Nettopp derfor kan han i dag med skjelvende hender åpne egen fotoutstilling og lansere bok.

– Jeg har verdens verste arbeidsgiver, sier Ronny Østnes fra Strømmen. Han sikter ikke til Kripos, hvor han jobber på fotoavsnittet. Han sikter til seg selv.

– Jeg arbeider helt nådeløst, er helt jævlig med meg selv. Men det gikk, jeg kom i mål. Holder vi familien utenom, er dette det beste som har skjedd i mitt liv. Nå er jeg livredd.

Før jul i fjor kontaktet Ronny Østnes Galleri Festiviteten på Eidsvoll Verk. Kunne han få bestille galleriet fra 1. oktober 2005 og en ukes tid framover?

– Da hadde jeg ikke kontaktet én eneste av de 29 romerikingene som pryder utstillingen og som er med i boka. Jeg trenger slikt press for å yte maksimalt, jeg hadde ingen muligheter for retrett. Jeg følte jeg satte meg et håpløst mål, så da var det bare å jobbe.

Kommet under huden

"Til veggs" heter utstilling som fotografnestor Johan Brun åpner i dag, mens Jan Gunnar Røise underholder. Samtidig lanseres boka med samme navn, skrevet av Eidsvold Blad-journalist Torunn Ekornholmen, også hun livredd.

– Vi synes jo vi har fått til noe, og har en forventning om at folk skal anerkjenne det vi har gjort. Derfor er vi liveredde.

Boka "Til veggs" er gitt ut med egne midler og trykket i et opplag på 2.000 eksemplarer. Ronny Østnes håper den vil treffe romerikingene, men han har ikke gitt den ut for å tjene penger.

– Jeg har gjort det først og fremst for at jeg ikke kunne la være. Jeg måtte, sier Ronny Østnes og legger til at ingen bilder ble slik han hadde planlagt. Møtet med skuespilleren Trond Fausa Aurvåg fra Fetsund er kanskje det beste eksemplet på det.

Gjorde helomvending

Utgangspunktet til Ronny Østnes var først å finne en kulisse hvor han skulle plassere personene i. Han hadde avtale om å møte Fausa Aurvåg i Oslo og gikk rundt i ni timer og lette etter en passende sted for fotografering.

– Da det bare var én time før han kom, fikk jeg én idé. Jeg sa til meg selv: "Hvis du ikke drar til Stampetjern i Skedsmo, så brenner du ikke for det du gjør". Jeg var ikke høy i hatten da Trond kom, og jeg lanserte ideen for ham. Men han stilte og vasset uti tjernet med klærne på.

– Men i all verden...?

– Slik er det. Jeg følte jeg møtte veggen i Oslo. Da kan det være lurt å snu helt. Det gjorde jeg.

Helt urettferdig

Ronny Østnes og Torunn Ekornholmen har vært subjektive i utvelgelsen av romeriksprofiler, og resultatet er blitt urettferdig.

– Hvis vi skulle yte Romerike full rettferdighet, skulle ikke dette arbeidet tatt slutt. Det er jo så mange personligheter her, sier Ronny Østnes, som blir svett i panna når han snakker om møtet med operasjef Bjørn Simensen, opprinnelig fra Ullensaker.

– Vi hadde jo strevd i flere uker med å få en avtale med ham. Da vi kom til operaen, fikk han en telefon og sa: "Jeg må visst dra om 20 minutter ". Jeg løp ut i gatene mens Torunn og Simensen ruslet etter. Hvor skulle jeg ta bilde av ham? 20 minutter, skjønner du. Alt kunne ha gått galt, sier Østnes, som også da jobbet best under press.

Eidsvoll Verk, Galleri Festiviteten i dag, lørdag 14.00. Varer til og med søndag 9. oktober.