Dobbel feiring av Wergeland

SAMMEN OM WERGELAND: Svein (til venstre, kanskje) og Egil Nyhus har dekorert et rom på Stein skole sammen.BEGGE FOTO: GEIR EGIL SKOG

SAMMEN OM WERGELAND: Svein (til venstre, kanskje) og Egil Nyhus har dekorert et rom på Stein skole sammen.BEGGE FOTO: GEIR EGIL SKOG

Artikkelen er over 11 år gammel

Nei da, du ser ikke dobbelt. Tvillingbrødrene Egil og Svein Nyhus var der begge to da Stein skole innviet et splitter nytt rom i går.

DEL

De to tegnerbrødrene har dekorert og utsmykket rommet i Eventyrskolen, sammen med Sveins forfatterkone Gro Dahle. Oppdraget fikk de av Nes samlinger og Akershus fylkesmuseum i anledning Wergelandåret, og da var det klart at selve åpningen ble på dikterens 200 års bursdag.

Akkurat passe bra

"Unnskyld" heter Gro Dahles nyskrevne dikt, som henger på den gulmalte veggen. Og "unnskyld" sier de små barna som vi ser i mange ulike situasjoner, tegnet av Egil Nyhus etter skisser fra ham selv og broren. Men rundt alle unnskyld-tegningene står et sitat fra diktet med blå skrift:

"Jeg er akkurat passe bra nok og akkurat passe, passe grei".

Og i enden av rommet henger et portrett av Wergeland selv, i RB-tegner Egil Nyhus sin karakteristiske strek.

– Vi ville gi rommet et moderne preg, fri for alle de formaningene som preger den tiden Stein skole er fra, sier Egil.

– Kanskje barna som kommer hit får lyst til å snakke med hverandre om begrepet unnskyld, og kanskje de får lyst til å lese mer, sier Svein.

En skikkelig rabulist

De to brødrene snakker i munnen på hverandre, fullfører hverandres setninger og avbryter hverandre. De ser til forveksling helt like ut, og begge har tegnet siden de var smågutter.

– Det begynte med at vi tegnet på samme ark, så tegnet vi på hvert vårt ark som vi satte sammen og da vi ble større fortsatte vi hver for oss, sier Svein – eller kanskje det var Egil?

– Som voksne har vi ikke samarbeidet så mye, men vi har en del skoleforestillinger sammen, og da spiller vi mye på det at vi er så like, sier den andre broren.

– Hvilket forhold har dere til Wergeland?

– Før dette året var han for meg en høytidelig dikter, som jeg forbandt med 17. mai og Welhaven-striden. Men nå skjønner jeg at han også hadde en utrolig energi og at han var en skikkelig rabulist, sier Egil.

– Jeg opplever ham som utilgjengelig, på grunn av språket. Tekstene er veldig gode og fulle av språklige bilder, men de er skrevet i et så gammeldags språk at de nesten trenger å oversettes til et moderne norsk – i alle fall for at de under 25 år skal ha glede av dem, sier Svein.

Permanent utstilling

Det er gjevt med et eget rom på Stein skole, som de har satt sine kunstneriske spor i sammen med Gro Dahle, synes begge brødrene.

– Kanskje det er en ære, men jeg er så lite høytidelig av meg at jeg tenker ikke på den måten. Jeg hadde aldri vært her før jeg fikk dette oppdraget, og jeg oppdaget at det er en spesiell og spennende skole. Noen av utsmykningene her er kunst, som Reidar Aulies maleri i første etasje av Wergeland på hesten, mens andre er mer dusinvare, sier Egil.

– Det morsomme er at vi nå har laget en permanent utstilling, som kommer til å være her i alle fall helt til Wergelands 300 årsdag.

Artikkeltags