Dette er strengenes herre

grep om musikken: Musiker Kjetil Steensnæs er fast gitarist i bandet til Bjørn Eidsvåg. Nå er han aktuell på et album med amerikansk folkemusikk i bandet Darling West. FOTO: VIDAR SANDNES

grep om musikken: Musiker Kjetil Steensnæs er fast gitarist i bandet til Bjørn Eidsvåg. Nå er han aktuell på et album med amerikansk folkemusikk i bandet Darling West. FOTO: VIDAR SANDNES

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Han er Bjørn Eidsvågs faste gitarist, og han har bidratt på 121 albumutgivelser. Men det er i amerikansk folkemusikk Kjetil Steensnæs føler seg som mest hjemme. Øyvind Mo Larsen

DEL

Kjetil Steensnæs (38) fra Kjenn i Lørenskog har en forkjærlighet for «amerikansk musikk som er fra litt tilbake i tid», som han uttrykker det selv. Og det er det som er krydderet hans når han er hyret inn av artister som Bjørn Eidsvåg, Marit Larsen, Morten Harket, Kari Bremnes og andre norske artister han har stått på scenen med gjennom sine 15 år som profesjonell musiker.

– Min tone er nok litt tilbake i tid ja, smiler Steensnæs.

Og nettopp denne forkjærligheten for den amerikanske folkemusikken får den mye brukte gitaristen utløp for når han nå er med på albumet «Winter Passing» sammen med ekteparet Mari Sandvær Kreken og Tor Egil Kreken.

Les anmeldelsen av plata her.

Amerikanske toner

– Fortell litt om albumet?

– Det er nyskrevet musikk og nyskrevne tekster som er laget i den gamle amerikanske folkemusikktradisjonen – såkalt «old time» eller «mountain music», sier Steensnæs.

–Hva kjennetegner denne musikken?

– Vi framfører den uten forsterkere eller annen staffasje enn banjo, mandolin, gitar og stemmene våre; det er mye luft i musikken og det er et nakent uttrykk.

– Vanskelig sjanger?

– Det er nok ikke så dumt å ha noen år på baken for å få taket på denne sjangeren; det er mye luft og ganske nakent lydbilde. Det er veldig «synlig» musikk der det er vanskelig å gjemme seg bort, sier Steensnæs.

Jessheim kirke

Darling West-konseptet er et rent overskuddsprosjekt der ekteparet Kreken fra Ål og Kjetil Steensnæs dyrker musikkuttrykket de alle har en forkjærlighet for.

– Spiller dere på Romerike i kjølvannet av utgivelsen?

– Vi kommer til Jessheim kirke lørdag 10. mai for dem som er nysgjerrige på dette.

– Du er aktiv ellers også. Hva står skrevet i avtaleboka di?

– Jeg er jo en del av bandet til Bjørn Eidsvåg, og han jubilerer jo som artist i år. Det betyr at det blir sommerturné og turné gjennom høsten, så det blir travelt det.

– Hva er best av fulle hus med Eidsvåg eller fjellmusikk i Jessheim kirke?

– Det handler om interaksjon med publikum og musikerne imellom, og da betyr det ingenting om det er fullt hus i Oslo Spektrum eller en intim setting med få i salen. Det er nerven i musikken og opplevelsen vi hele tiden jakter på. Storheten ligger i de øyeblikkene det oppstår noe magisk.

Fakta

Kjetil Steensnæs (38), musiker og gitarist fra Lørenskog (opprinnelig fra Haugesund).

Fast gitarist for Bjørn Eidsvåg. Har spilt med blant andre Sissel Kyrkjebø, Marit Larsen, Morten Harket, Kari Bremnes, Rita Eriksen, Maria Mena, Thomas Dybdahl.

Aktuell med album med trioen Darling West.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken