"Det viktigste er at jeg er der"

Artikkelen er over 13 år gammel

Wenche Foss stiller trofast opp når Torshov Skoles Musikkorps holder konsert i Lillestrøm kultursenter søndag. TV 2s Nils Gunnar Lie er konferansier.

DEL

Wenche Foss (87) har vært i Lillestrøm før. I 2001 reagerte hun da Skedsmo kommune ville kutte i lønna til brukerne ved Solbakken. Hun troppet opp på ordførerens forværelse med 10.000 som sitt bidrag. Det endte med at de psykisk utviklingshemmede fikk beholde lønna si.

Wenche på scenen

Når verdens eldste og største korps for ungdom og voksne med psykisk utviklingshemming, Torshov Skoles Musikkorps, skal holde konsert, så stiller ildsjelen Foss opp.

– Jeg vil jo så gjerne støtte opp om barna mine, sier Wenche Foss. Hun satser på søndagen i Lillestrøm til tross for isjiasplager og sorgen over at bestevenninnen døde mandag.

– Jeg har vonde isjiasanfall, men gjør øvelsene mine, for jeg må bli bra. Foreldrene og de frivillige i Torshov Skoles Musikkorps har stått på i alle år. De er helt enestående, sier Foss, som etter planen skal opptre selv.

– Jeg skal på scenen og lese noe. Men musikantene vil jo heller spille selv. Vi kan synge sammen, og ta "Våre små søsken". Det viktigste er at jeg er der. Og så er det koselig hvis folk kommer! sier Wenche Foss. Korpset består av 61 musikanter fra 15 til 46 år.

50 år for saken

Hennes egen mongoloide sønn Tommeliten ville blitt 51 år den 31. mars. I like mange år har Wenche Foss vært talskvinne for de svake. I 2002 fikk hun Jonas-prisen for sin innsats for funksjonshemmede og svaktstilte mennesker.

– Jeg tror jeg fikk Tommeliten fordi jeg skulle snakke om saken. Og det samme gjelder kreften. Men nå begynner jeg å bli gammel. En skigard kan ikke vare evig, vet du, sier Wenche Foss til RB.

Men alderen har hittil ikke stoppet engasjementet til vår skuespillerdiva. Før jul sendte hun "julebrev fra sint gammel dame" til alle Oslo-avisene. Da var hun opprørt over henrettelsesdommen over utviklingshemmede Leyla M. i Iran, jenta som foreldrene hadde gjort til prostituert. Dessuten var hun sint på biskop Ole Christian Kvarme i Borg fordi han nekter å ordinere homofile prester.

Sammen med professor Arne Næss er Wenche Foss aktuell med boka " Nærkontakt" på Kagge forlag. I boka er dobbelt livsvisdom om livet, døden og kjærligheten nedfelt.

Artikkeltags