Gå til sidens hovedinnhold

Bryllupsløyer for Figaro

Artikkelen er over 14 år gammel

TEATER "Figaros bryllup" av Pierre de Beaumarchais Ungdomsgruppa i Nes Revy- og Amatørteater Premiere i Nes kulturhus, torsdag. Spilles hver kveld t.o.m. 18. mars.

Teaterstykket "Figaros bryllup" fra 1781 er utgangspunktet for to av musikkverdens største scenesuksesser. Mozarts opera "Figaros bryllup" og Rossinis opera "Barbereren i Sevilla" er begge resultat av denne farselignende komedien om adelens løsslupne liv i det førrevolusjonære Frankrike.

Komedien er nok spilt en rekke ganger siden urpremieren i Wien i 1786. Dog er det god grunn til å forstå hvorfor operaversjonene har fått større plass i folkets hukommelse og på kulturens store scene. Sett med dagens øyne er nok hovedproblemstillingen både morsom nok og komplisert nok. Likevel er miljøet og ikke minst språket litt fremmed for dagens mennesker.

De ivrige og dyktige ungdommene i Nes Revy- og Amatørteater har fått en tung oppgave å løse når dette stykket ruller over scenen. Torsdag kveld var det premiere i Nes kulturhus.

Det noe stive språket stiller store krav til ungdommene på scenen. Selv om de fleste rollene er klare i sine karakterer, blir det litt av en jobb å holde seg på matta når tunge setninger og kompliserte forklaringer skal formidles.

I et noe for høyt tempo bygger teatergruppa opp en stadig mer forståelig handling. Spillet er preget av premierenerver. Sufløren har mer enn nok å gjøre, noe som gir et ytterligere tegn på hvor vanskelig det er å komme helt inn i rollene og den detaljerte handlingen.

Der teksten og kompleksiteten gjør det tungt for skuespillerne å virke ekte og oppriktige i sine roller, kompenserer de med en glimrende innsats på alle hold.

Rollen som greven, mesterlig spilt av Audun Dalen, bærer stykket så absolutt. Det samme gjør Miriam Fredriksen som Suzanne, Øyvind Stordahl som Figaro, Vibeke Tømte som grevinnen og Stian Delbekk Johansen som Dr. Bartholo.

Nærmest som en outsider kommer Ida Johanne Straith inn med sin birolle som Antonio. Hun er et godt eksempel på hvordan iver og innsats kan skape en fin rollefigur.

Hanna Høines Aamodt som Brid'oison og Ksenia Novikova fyller også sine roller godt.

Morsomt er det at ouvertyremusikken til Mozarts "Figaro" er brukt som åpning til scenene og at en av pianokonsertene hans akkompagnerer en stilig dansescene.

Det er i det hele tatt mye å glede seg over i ungdomsgruppas oppsetning. Imponerende er det å lære seg alle disse replikkene utenat.

Teaterversjonen av "Figaros bryllup" hadde gjort seg langt bedre i en ny oversettelse og i en oppdatert versjon. Det er selvsagt ikke Nes Revy- og Amatørteater eller instruktør Per Håkon Sydtangens oppgave å gjøre dette. De har hatt et ferdig manus å forholde seg til. Og de gjør det aller beste ut av dette.