Gå til sidens hovedinnhold

Bravo GAT!

Artikkelen er over 8 år gammel

Gjerdrum Amatørteater (GAT) tar publikum med på et dypdykk inn til ungdommers innerste tanker i en kald verden. Det er godt gjort.

GJERDRUM

Gjerdrum Amatørteater har de siste årene tatt mål av seg å utfordre både skuespillere og publikum ved å sette opp utradisjonelle stykker, og uttalt ambisjon for «#LOL – Laughing Out Loud» var å by på banebrytende amatørteater, som det står i programmet.

Og sannelig makter ikke manusforfatter Herman Bernhoft, regissør Kjersti Gulliksrud å gjennomføre et så hårete mål sammen med skuespillere og crew. Her er det dynamikk, sjeldent god timing og det visuelle er genialt bra i sammenhengen.

Kommer tett på

Forestillingen tar opp i seg vår tids ungdomskultur; livet leves på sosiale medier, himmelen er lysrosa og alt er fint og flott der man lever på overflaten.

Det som gjør "#LOL" til en svært god, varm og tankevekkende forestilling er at ungdommene selv har bidratt i forkant av manus. Manusforfatter Bernhoft har hatt en gullgruve av raushet å ta av fordi ungdommene har bydd på seg selv underveis. Og dette fører til at publikum – både voksne og andre ungdommer – kommer tettere på ungdommers virkelighet enn i hvert fall undertegnede har vært tidligere.

Rytmisk og tett

Skuespillerprestasjoner kan ikke bedømmes enkeltvis, og de som hadde ansvar for lyd og lys er minst like viktige for at "#LOL" fungerer som forestilling. Det samme gjelder regien, som var med på å underbygge ungdommers ensomhet, humor, usikkerhet, søken og – det viktigste av alt – ungdommers tanker rundt livet og det som venter dem.

Sanger, videoinstallasjoner, replikkvekslinger og dans var i sum med på å gjøre dette til en forestilling som er banebrytende i amatørteater-sammenheng, påstår undertegnede.

Sammen alene

"#LOL" tar for seg sosiale medier og det faktum at vi lever perfekte liv i sofaen. Der friserer vi vår virkelighet utad, og denne friserte virkeligheten slår hardere i ungdommers hode; de lever i en på mange måter ensom verden, og det å snakke med noen er vanskelig, og vi er i ferd med å glemme samtalekunsten.

Denne forestillingen er så bra og aktuell at den burde vært skolepensum. Hvorfor? Jo, den tar både ungdommers verden og de voksnes verden på kornet. Bravo GAT!

Øyvind Mo Larsen