Bondehæren som unngikk storkrig

Artikkelen er over 13 år gammel

Alf R. Bjercke (84) har skrevet historien om dragonene i bondehæren som unngikk krig mellom stormaktene. I Tyskland jubler forskerne over materialet.

DEL

I Norge rynker den akademiske eliten på nesa.

I en leilighet på beste vestkant i Oslo sitter forfatteren omgitt av et virvar med papirer, bilder og dokumenter. Hvor mange timer, dager, uker og år han har brukt for å nøste opp en nesten ukjent del av norsk militærhistorie vet han ikke selv engang. Bare at arbeidet startet for fullt etter et slektsstevne ved Hurdalssjøen i 1988.

Røtter i Eidsvoll

– Jeg har røtter i Eidsvoll. Sterke røtter, sier Alf R. Bjercke før han i et par timer snakker uavbrutt om grensetvister, konger, dronninger, årstall og politisk planer som gikk i vasken.

– Men det er egentlig bøndene og bondeguttene som er de egentlige heltene i denne historien. Det var på gårdene dragonene holdt til. Bønder med litt større gårder var pålagt å holde både hest og soldater. På Romerike var det dragoner på hundrevis av storgårder i Ullensaker, Nannestad, Eidsvoll, Gjerdrum, Nes og Enebakk midt på 1700-tallet. Mange av dem var med på felttoget til Schleswig-Holstein etter den store nordiske krigen som ble avsluttet da Karl XII døde, og ble der fra 1758 til 1762. Hadde de dobbelt så store russiske styrkene da braket sammen med de mer motiverte dansk-norske styrkene ville det blitt et blodbad. Tilfeldigheter og Katarina II i Russland sørget imidlertid for at det aldri ble noen krigshandlinger, sier Alf R. Bjerke.

Historisk gravejobb

I Tyskland har den historiske "gravejobben" Alf R. Bjercke nå har sluttført blitt meget godt mottatt. Mye av det materialet tyskerne selv hadde er borte, og ved universitetet i Kiel jubler nå forskerne.

– Med støtte og oppmuntring fra dekanus dr. Erich Hoffmann ved Christian Albrechts Universitet er mitt manus nå trykket på tysk og utgitt på universitetets eget forlag. I Norge ble jeg først oppmuntret til å ta en doktorgrad på det samme materialet, men senere ble jeg motarbeidet av en del sentrale personer på universitetet som åpenbart ikke ville at en ufaglært person som meg skulle få ta en doktorgrad i historie. Nå blir det i stedet bok i Norge også.

Nordeuropeisk krise

At innsatsen til dragonene fra Romerike spiller en sentral rolle i historien om dragonregimentets rolle under den nordeuropeiske krisen midt på 1700-tallet, er ingen tilfeldighet.

– Med min bakgrunn fra Eidsvoll og Odal er det naturlig. Slektsstevnet ved Hurdalsjøen i 1988, da det hele startet, var for å hedre gamle familiemedlemmer fra Eidsvoll både på mor- og farsiden, og det kom snart fram opplysninger som gjorde at jeg ble spesielt interessert i bakgrunnen til min tipptippoldefar Tosten Larsen Tønsager. Han var far til stortingsmann og ordfører Lars T. Tønsager i Eidsvoll, og jeg fant raskt ut at han hadde vært både dragon og "Holsteinfarer". Da var interessen vakt.

Mye ugjort

Alf R. Bjercke legger ikke skjul på at han er skuffet over at han ikke fikk anledning til å ta doktorgraden på det historiske materialet om dragonene.

Men samtidig er han glad for at boka hans nå er klar for det norske markedet.

– Jeg har nedlagt et betydelig arbeide, men det er fortsatt mye ugjort. Jeg har tro på at videre studier vil være verdifulle. Ikke minst i vår nåværende militære situasjon, mener Alf R. Bjercke.

Artikkeltags