LILLESTRØM: «Det andre bare prater om, det gjør Turid Lisbeth!» sier folk om den aktive kulturpersonligheten i Lillestrøm. For det var hun som fikk blåst liv i jazzklubben igjen.
Men musikalen «Trollhalen» er det største prosjektet hennes, hvor hun både har laget tekst, musikk, manus og har regien. Lars Otto Ullereng i Lillestrøm Kultursenter er produsent. Bestemorens trollhalehistorie er blitt til noe så sjeldent som en jazzmusikal for barn. Nå øver dyktige amatører inn stykket, som har premiere i Skedsmo Samfunnshus 12. oktober. CD'en med profesjonelle jazzmusikere og lokale amatørsangere foreligger allerede i butikkene.

Bestemors magi
Turid Lisbeth Nygård vokste opp i en arbeiderfamilie i Rælingen. Det manglet slett ikke på impulser i hennes barndom:
- Jeg vokste opp hos bestemor på ett rom og kjøkken, pluss jordkjeller med rotter, i et lite hus ved elva i Rælingen. Jeg sov i den nederste kommodeskuffen hos bestemor. Mor og far leide soverom i et annet hus. Slik var det mange som levde den gangen, forteller Turid Lisbeth Nygård.
- Mange kalte bestemor for ei heks. Hun plukket legende urter, og masse folk kom og besøkte henne. Jeg hadde ingen lekekamerater fordi vi bodde så isolert. Bestemor satte på meg en trollhale med sikkerhetsnål, og dermed hadde jeg venner, for da fikk jeg evnen til å se de små skautrollene som ellers er usynlige for mennesker. Hun innbilte meg veldig mye rart, som at jeg ble født ut av ei eikenøtt, smiler Turid Lisbeth Nygård lurt.

Kritikk og humor
Rottene som danser i jordkjelleren, jenta som kommer ut av eikenøtten, trollhalen som gjør at jenta kan se de usynlige - alt dette har hun brukt i eventyrmusikalen. På scenen trengs det rottedukker, og disse lages nå av elever på formingslinja på Strømmen videregående skole, med lærer Eva Skram Dyblie i spissen. Kulissene står scenograf Anne-Mette Østnes fra Lillestrøm for.
Musikalen inneholder ikke bare magi og kos. Turid Lisbeth er opptatt av hva slags «mat» vi dytter i ungenes hoder. Hun irriteres over at barn får pengefolk som Røkke som forbilder, og at vellykkethet måles i hvor mange penger man tjener. Stykket er samfunnskritisk, men også der er det humoren som bærer.

Jazz-CD for barn
Turid Lisbeth Nygård har ikke bare skrevet manus, hun har også skrevet musikken. Det er ikke første gang hun lager musikk og teater.
Hun har lærerskolen og musikkstudier. Hun har vært mangeårig instruktør av dukketeater, hun har vært rektor på barnekunstskolen i Stamsund i Lofoten, og hun har nå tegne- og malekurs for barn på kulturskolen i Gamle Lillestrøm. I mange år har hun opptrådt med sang og musikk, og hun har laget flere teaterstykker for barn. Men «Trollhalen» er det største prosjektet hennes noensinne.
- Jeg lar meg inspirere av jazz, for jeg synes popmusikken er blitt skrekkelig dårlig, der er det ikke melodier mer, bare sex-symboler! sier Turid Lisbeth Nygård. Etter at de fleste låtene var ferdig skrevet tok hun kontakt med jazzmusikere. Hun valgte fra øverste hylle, og til hennes store overraskelse sa alle ja til å være med. Blant navnene finner vi Bodil Niska (tenorsax), Simon Flem Devold (klarinett), Sigmund Groven (munnspill) og Frode Berg (bass). Med Paul Wagnberg som produsent var CD'en i trygge i hender. Den er innspilt i Quilles Recording Studio i Fetsund.
- Melodiene mine er blitt mye bedre fordi det er profesjonelle musikere med. Palle Wagnberg er skremmende musikalsk! Ikke bare spiller han flere instrumenter, men han imiterer alle fuglelydene helt perfekt, sier Nygård fornøyd. Hun mener kvalitet er viktig når jazz skal presenteres for barn og unge. Smakebiter fra musikalen «Trollhalen» blir framført på 75-årsjubileet til Lillestrøm Kultursenter lørdag 1. september. Ellers spilles stykket under kulturfestivalen, med noe så sjeldent for teater som et femmanns stort jazzband, på Skedsmo Samfunnshus åtte ganger fra premieredatoen 12. oktober.