Hun håper folk tar oppfordringen, ellers blir ikke prosjektet noe av. Hun legger ingen føringer på suvenirene, og tar imot det som kommer. Selv kommer hun fra Madeira i Portugal. Øya er kjent for broderier og kurver, og dukene er populære hos turistene.

En bit av en opplevelse

Ved å samle inn suvenirer som folk har tatt med seg hjem fra reiser vil hun vise til reisemønstrene våre. Suvenirene representerer de stedene folk har besøkt. De forteller om preferanser og om hva som er mulig å ta med seg hjem fra en reise. Hvert objekt har en historie som er mer eller mindre åpenbar.

– Noen ganger er objektene produsert i et annet land enn det landet de er kjøpt i. Jeg merket meg det tidlig på 1990-tallet da jeg skulle hjelpe noen med å kjøpe med seg et minne fra Madeira. Det viste seg at de var produsert i utlandet, forteller Maria M. Roderigues.

Som oftest representerer suvenirene det landet de er solgt fra. De forteller noe om kulturen, fabler og myter, håndverket, hverdagen, hvordan folk kler seg, hva de spiser og nasjonale symboler med mer.

– Suveniren er et objekt vi tar med oss hjem som en bit av en hel opplevelse. Et slags minne eller en bonus, og en trøst til dem som ikke var med på turen. Vi henter opplevelser og tar med oss hjem objekter, forklarer Maria M. Roderigues.

Bok om reisene våre

I tillegg til utstillingen av suvenirer ønsker hun å lage en bok om reiselivet vårt. Og da trenger hun også bidrag fra publikum.

– For enkelte er det fremdeles vanlig å være på hytta i ferien, eller å besøke slekten andre steder i landet. Men det er en økende tendens til at folk reiser. Lufttrafikken har økt, veiene bygges om for flere biler og offentlig transport. Forflytning av mennesker mellom steder og land er en del av hverdagen. Jeg vil lage en bok for å undersøke og registrere faktorene rundt reiselivet vårt. For at jeg skal få et variert materiale trenger jeg folks bidrag, sier hun.

Hun ber oss svare på følgende spørsmål: 1. I hvilke anledninger og hvor ofte reiser du årlig? 2. a) Hvor har du vært? b) Hvordan kom du dit? c) Fortell om ett eller flere av de stedene du har vært. 3. Hvor drømmer du om å reise i løpet av livet ditt?

– Du bestemmer selv hvor mye du vil skrive og hva du vil svare på. Du kan bidra med et bilde fra en av reisene dine. Bildet må ha høy oppløsning og oppgi navn på fotografen. Alle bidrag og bilder kommer på trykk, lokker Maria M. Roderigues.

Utstillingen heter "You make me fly", og åpner i Akershus kunstsenter 3. september. Frist for innlevering er 1. august. Suveniren og brevet med litt tekst om gjenstanden, samt brevet med svar på reisespørsmålene kan leveres direkte til kunstsenteret i Storgata i Lillestrøm (stengt i juli), eller sendes med post til Maria M. Roderigues, Helgeroveien 507, 3294 Stavern. Belønningen er en bok du kan hente på utstillingen.