Gå til sidens hovedinnhold

Båtfolket med nissefri jule-CD

Artikkelen er over 19 år gammel

Båtfolket på Sørumsand lot julen seile sin egen sjø i går. Med reker og hvitvin feiret de slippet av sin selvlagde, nissefrie juleplate, full av sjømannsviser.

Kostervalsen klang i veggene på Servicesenteret for eldre, der båtfolket hadde kastet anker for kvelden.

Primus motor i plateprosjektet, skipper på «Petra» og opprinnelig karmøyværing, Johannes Næss (58), innrømmer at han er litt gal, og at det er uhelbredelig.

Norges eneste båt-CD
- Det skjedde etter at jeg fylte femti, og det blir bare verre og verre, ler han. Ideen til plateprosjektet var det han som hadde.

- Vi er flere som har savnet en spillemann med trekkspill når vi tøffer utover fjorden. Så var det et ektepar jeg kjenner som skulle i en 60-årsdag i båt, og de ville så gjerne ha med seg en CD i båten med de gode, gamle sjømannsvisene. Det viste seg av noe sånt ikke fantes. Det satte meg på ideen. Så nå har vi laget Norges første CD med bare sjømannsviser på, forteller Johannes Næss.

Han er maskinreparatør, og til daglig jobber han i voksenopplæringen i Sørum kommune. Etter at den omtalte galskapen inntrådte, er han også blitt deltidsstudent. Han studerte til lærer etter fylte femti, og nå er han i gang med norsk grunnfag. Han er også aktiv i musikkmiljøet, synger i Gjerdrum Bygdekor og spiller kornett i «Elveblæst».

Og nå er han altså blitt plateprodusent, og er dessuten forsanger på CD-en med sin kledelige sørlandsdialekt.

Dyktige musikere
Med på plata finnes flere kjente romeriksnavn - alle dyktige musikere. Rektor ved Sørum Musikk og Kulturskole, Magnar Osland, spiller piano.

Sønnen hans, Simen Gjersvoll Osland, spiller trekkspill på de fleste sørlandsvisene på plata. Han er 13 år gammel, og spiller kornett i Frogner skolekorps. Både Johannes Næss og far og sønn Osland har opptrådt flere steder med programmet «Sørlandsviser».

Jan Moe er en velkjent musiker på Romerike. Han er med i Stomperudlaget, Åsull, og har en tidligere musikerkarriere å se tilbake på. Han spiller bassgitar på plata, og er ansvarlig for noen av arrangementene.

Leo Leonardsen har vært med i Åsull, og er aktiv i Skaun Vise & Lyrikk. På plata spiller han rytmegitar. Arve Johansen er trekkspilleren på alle visene som ikke har med piano. Harald Næss er sønn av Johannes, og er trompetist på mange av låtene. Han er hovedfagsstudent på Musikkhøgskolen og mye benyttet vikar i Kringkastingsorkestret og Oslo Filharmoniske.

I tillegg kommer Johannes sin svigersønn Håkon Nilsen, bosatt i Bergen. Han er soloklarinettist i Bergen Filharmoniske, og spiller klarinett på flere låter.

Marianne Næss, fløytist, fra Vestlandet, er også med på plata. Hun er mye brukt som vikar i de største orkestrene i Norge.

Femten svisker
- Platen er innspilt i studioet til Tor Øyvind Quille på Roven i Fet. Han gjorde en fantastisk god jobb, understreker Johannes Næss.

Med på CD-kjøpet får man også tre sanghefter, for det er meningen at man skal ha allsang i båten. Og CD-en fås kun kjøpt hos Johannes Næss privat.

På CD-en er det femten sjømannsviser, godt kjente svisker fra vår lange kyst. Næss har spurt alle opphavsmennene eller deres rettighetshavere om lov til å bruke visene. Her er «Dansen på måkeskjær», «Amanda fra Haugesund», «Hvem kan segle foruten vind», «Kostervalsen», «Kan du minnes, Oleanna» og «Månskensflirt», for å nevne noen.

- Så nå gleder vi oss bare til båtsesongen begynner. De fleste har båtene nede i Skjeberg. Da kommer vi raskere til Lindesnes, smiler Johannes Næss.

- Hva med vår egen Øyeren da?

- Å nei, Myggputten holder ikke - vi må til havs! sier Næss helt alvorlig.