Barna sørger for utlånsvekst

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Biblioteket i Aurskog-Høland hadde størst utlånsvekst på Romerike i fjor. Utlånet har skutt i været etter flyttingen til Bjørkelangen Torg.

DEL

ROMERIKE

– Jeg vil lese denne! proklamerer Pia Marie Thode (5). Hun har vært i hylla og funnet en bok som heter «Tigli». Det er nok ikke tittelen som frister mest, men det rosa omslaget som hun tror kan skjule en spennende prinsessehistorie.

Pia har vært i biblioteket her på Bjørkelangen mange ganger. Sammen med barnehagen. Ja, og så sammen med pappa da.

Bevisst satsing på barn

Biblioteksjef Marianne Mørch Grahn understreker at de unge er framtiden for biblioteket og at det derfor er spesielt gledelig at antall lånere i aldersgruppen opp til tolv år økte med 26 prosent og at antall boklånende tenåringer økte med hele 56 prosent i fjor.

– Vi mener selv at dette kommer av en bevisst satsing på barn og unge. Bibliotekets nye plassering har nok også virket inn, det er blant annet lettere å besøke det for mange barn på egen hånd, fordi vi ligger nærmere skolen.

Biblioteket har besøk av en del barnehager, men har et potensial i forhold til skoler.

– Det handler om ressurser. Økt utlån genererer mer arbeid, påpeker Mørch Gran.

Flyttestrid ga vekst

I november 2010 flyttet de inn i nye og mer sentralt beliggende lokaler på Bjørkelangen. Med det ble det satt punktum for en lang politisk strid om lokaliseringen av folkebiblioteket i Aurskog Høland. Dette ble samtidig starten på en ny opptur hva utlån angår.

– Tilgjengelighet er viktig, og åpner for drop in-besøk i langt større grad enn før. Vi kan konkludere med at flyttingen til nye, sentrumsnære lokaler har vært en ubetinget suksess, sier biblioteksjefen fornøyd når nå de foreløpige tallene for deres første hele år i nye lokaler foreligger.

Burde hatt søndagsåpent

Lørdag er den store bibliotekdagen på Bjørkelangen. Både for barnefamilier og andre er det optimalt å kunne kombinere lørdagshandel med lunsj og bibliotekbesøk.

– Ideelt sett så burde vi selvsagt hatt åpent alle kvelder og søndag også, sier biblioteksjef Marianne Mørch Grahn som tror det vile gitt enda høyere besøkstall. Hun understreker imidlertid at biblioteket forholder seg til de kommunale rammene og sutrer ikke av den grunn. Med fire ansatte og 35 timers åpningstid per uke, er ikke søndagsåpent realistisk i overskuelig framtid.

Uforklarlige endringer

Stadig flere bibliotek har lørdags-åpent. For Gjerdrum kommune ble dette først en realitet fra 1. januar i år, og har vært en ubetinget suksess.

Oppgangen i fjor på 13 prosent har biblioteksjef Kristin Berberg ingen forklaring på, men hun forventer ytterligere økning inneværende år, blant annet på grunn av lørdagssuksessen.

For Rælingens del er ikke utviklingen like positive. Biblioteksjef Pia Syversen mener nedgangen på 20 prosent skyldes en lokal opprydding i hvordan statistikken føres, og understreker at det ikke er noen endringer som tyder på lavere besøkstall.

Flere bruker biblioteket

Det er ikke bare veksten i antall utlånte bøker som gleder på Bjørkelangen. Mørch Gran har analysert tallene som skal sendes inn til Nasjonalbiblioteket, og har gjort ett funn som er spesielt positivt: En økning av aktive lånere i biblioteket på totalt 23 prosent.

– Det er de som faktisk låner med seg noe, noe som betyr at vi gledelig nok når flere folk enn før.

Når RB er innom biblioteket, er også lesesalen fylt opp. Hovedsakelig med elever fra den videregående skolen. Mørch Gran påpeker at dette er en annen positiv trend som ikke nødvendigvis er synlig i statistikkene.

Artikkeltags