– Det var fantastisk å være på jobb i går. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra folk som er stålende fornøyde med feiringen, sier en engasjert direktør Erik Jondell ved Eidsvoll 1814 dagen etter den storslåtte grunnlovsfeiringen ved Eidsvollsbygningen.

Selv var han på plass utenfor bygningen søndag, blant annet for å plukke søppel.

Talene er talt, sangene er sunget og barnetoget er for lengst ferdig med å gå. Man skulle tro at det nå er rolig ved Eidsvollsbygningen. Men den gang ei. Mange har tatt turen også denne søndagen. De vil oppleve Eidsvollsbygningen med egne øyne.

– Fin stemning

– Søndag har blitt en veldig populær besøksdag har på Eidsvollsbygningen, og det er veldig mange som er her også i dag, 18. mai. Omvisningene er fulle, og vi har måttet si nei til noen, forteller leder for omvisningene, Anne Løvås.

Både hun, samfunnskontakt Astrid Galstad og Erik Jondell er veldig lettet og fornøyde etter den store festen.

– Dette var helt magisk! Jeg klarer ikke å finne noe som ikke gikk etter planen, sier Galstad.

Hun og Løvås sier at det var mange mennesker ute allerede fra flaggheisingen klokka åtte. De skryter av alle involverte parter, og synes det er flott at arrangementet gikk så bra.

– Det var aldri kaos, men en rolig og fin stemning hele dagen. Det viktigste for oss er å arrangere noe slik at folk blir fornøyde. Vi hadde strålende fint vær og mange aktiviteter i hele området rundt bygningen hele dagen, sier Galstad.

– På forhånd anslo jeg at det skulle komme rundt 30.000 mennesker hit til Eidsvollsbygningen på 17. mai, men jeg tror det ble mange flere. Vi har ikke fått noen eksakte tall på hvor mange som var her i løpet av dagen, men jeg vil anslå et sted mellom 35.000 og 40.000, sier Galstad.

Løvås legger til at de hadde mange flere enn vanlig inne i bygningen denne dagen.

– Vi hadde 3.200 besøkende inne i bygningen i løpet av dagen. Det er ekstremt mye, for på en travel dag bruker vi vanligvis å ha rundt 500. Det var en fantastisk stemning da Grunnloven kom, forteller Løvås.

Fullt ut oktober

De innrømmer at jobbingen opp mot grunnlovsjubileet har vært både slitsomt og gøy, men de har ikke tid til å hvile nå.

– Nå går vi inn i vår høysesong, og når det gjelder gruppeomvisninger i bygningen er vi fullbooket til slutten av oktober. og har allerede fått bestillinger i 2015. Vi har blitt en mye større turistattraksjon enn vi har vært før. Vi må nå planlegge aktiviteter på uteområdene, for vi kan ikke love at det er plass til alle på omvisning i bygningen, sier Galstad.

Stortingspresident Olemic Thommessen er også fornøyd med dagen.

– Det var en fantastisk dag med veldig god publikumsoppslutning. Det var et folkehav som gjorde et stort inntrykk, sier han til Romerikes Blad.