– Det er en veldig stor mulighet for meg å få være med på, så nå vil jeg gi alt. På turneen omgås jeg proffe folk, noe som er moro og en kjempeerfaring, sier Alexandra Rotan.

En vakker dag i mai kom en telefon fra TS Partner, som hvert år organiserer juleturneer med tidligere MGP jr-deltakere. Alexandra, som kom til superfinalen i 2010, ble spurt om hun ville være med på årets juleturné. – Jeg ble kjempeglad. Jeg hadde aldri turt å håpe på at jeg ville bli spurt, sier 15 år gamle Rotan. De tre andre deltakerne på turneen er Malin, Jørgen og Torstein, alle tidligere vinnere av norske MGP jr. Årets vinner, Sval, er gjesteartist, i tillegg til noen hemmelige artister.

Erfaren julesanger

Barn er målgruppen og julen er hovedtema for konserten, som skal holdes i Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø, Oslo, Skien og Molde. Produsent Ronny Wikmark har spurt henne om hvilke julesanger hun har på repertoaret.

– Jeg har sunget mye i kirken før jul i forbindelse med Eidsvoll kulturskole, og to ganger under «Stille Natt»-konsertene lille julaften, og kan en del klassiske sanger. Det blir spennende å se hva som velges ut, sier Alexandra, og smetter samtidig inn ros til sanglæreren sin, Linn Asak, for «veldig god undervisning og oppfølging». Sangeren reiser til Trondheim 11. til 13. november for å produsere konserten, før de har premiere i intet mindre enn Grieghallen i Bergen en uke senere. Da er mamma Sissel med. Resten av turen reiser Rotan alene, men med et solid apparat rundt seg.

Uvirkelig og sprøtt

Etter at hun var med i MGP jr i 2010 har tilværelsen forandret seg for Alexandra Rotan. Hun har vært med på konserter sammen med MGP jr-deltakere i Arendal, Trondheim og Surnadal, og har møtt og skrevet autografer til mange ivrige barn. Dem blir det flere av på juleturneen.

– Jeg kunne aldri ha tenkt meg dette for to-tre år siden. Jeg sang i Sofienbergparken for noen uker siden, på samme scene som A1, og fikk prate med dem. Jeg er kjempefan. Sprøtt at de hørte meg synge, smiler hun. Nylig fløy hun tur-retur Trondheim på én dag for å gå i studio, ha fotoshoot og gjøre intervjuer. – Når man er i den stemningen, holder man seg oppe hele dagen, selv om man blir sliten. Det er merkelig, synes den unge artisten. – Hvordan liker du smaken av tilværelsen som artist? – Jeg trives veldig godt. Det er lærerikt, og nå før jul får jeg jo reist mye og sett mange steder jeg aldri har vært før. Vi har et tettprogram, men jeg tror og håper vi får sett oss om litt også.

Rolig og glad

Turneen avsluttes 17. desember i Ibsenhuset i Skien.

– Det blir lite tid til å bake julekaker og pakke inn gaver? – Det får man alltid tid til. Det er mye tentamener på skolen i den perioden også, men det ordner seg nok. Jeg er litt nerd – er det ikke det man sier om dem som liker skolen, spør hun smilende, og slår fast at det nok skal gå helt bra. Hvor hun er om tre år har Alexandra Rotan vanskelig for å se for seg, men drømmer om å leve av musikken. Enten hun satser klassisk eller i retning av sanger-låtskriveren Taylor Swift, en av forbildene for tiden. Men også lege- eller tannlegestudier frister. – Det er godt å merke at vennene mine liker det jeg gjør, og at de spør mye. Det er fint å merke at vi har vokst forbi den alderen der man er sjalu. Jeg håper noen kjentfolk kommer på konserten i Oslo 16. desember, og at jeg får vært med på noen julekonserter i lokalområdet også, sier 15-åringen.