– Jeg ble kjempeglad, dette er jo en drøm som går i oppfyllelse for meg, sier Alexandra Rotan.

Trettenåringen fra Råholt er en av årets ti finalister i Melodi Grand Prix junior (MGPjr). 5. september står hun på scenen i Oslo Spektrum og framfører låten «Det vi vil» for mange tusen tilskuere.

– Jeg har egentlig ikke forstått det enda. Når jeg ser Melodi Grand Prix junior på tv, med den store scenen, har jeg tenkt at det ser kjempespennende ut. Og nå skal jeg plutselig stå der selv.

Lokal kjendis

Alexandra har sunget så lenge hun kan huske. Gitar lærte hun å spille på et dagskurs i høstferien. Sangkarrieren startet på skoleavslutninger, der hun fant ut at hun ville gjøre noe mer med sangen.

Nå er Alexandra elev ved Eidsvoll kulturskole. Hun har også vært synlig på lokale scener de siste årene, med fylkesfinale i Ungdommens Kulturmønstring i fjor, seier i Jessheimdagenes konkurranse «Stjerneskuddet» og julekonsert med Mona Julsrud i Eidsvoll kirke i vinter.

– Jeg drømmer om å gjøre noe mer ut av sangen – å kunne leve av den, sier sangfuglen fra Råholt. Og nettopp det handler sangen hennes, «Det vi vil», om.

– Jeg synger om å gjøre det man virkelig vil. Ikke bare det alle andre sier man skal gjøre.

Bråsnudde fra Thailand

Alexandra hadde lenge tenkt på å melde seg på MGPjr. Da hun fikk ideen til sangen, fikk hun hjelp av moren og faren til å sende inn sangen til NRK.

Ut fra 411 innsendte bidrag ble 23 artister og band invitert til audition i NRK i mars.

For Alexandras del ble det en nervepirrende opplevelse: Familien Rotan hadde bestilt en tur til Thailand i samme periode som auditionrunden skulle foregå. Da de ikke hadde hørt noe fra kanalen, bestemte de seg for å reise. Men første kvelden i Thailand kom telefonen.

– Vi var akkurat kommet opp på hotellrommet og var slitne og alt mulig. Men etter å ha tenkt oss om en dag, valgte vi å dra hjem. Dermed måtte Alexandra og pappa Gunnar Rotan ordne seg flybilletter hjem etter en uke, mens resten av familien ble igjen på ferie.

Det var så vidt de fikk plass på flyet.

– Jeg var sliten da jeg kom hjem. Vi måtte sitte på klappseter i 12 timer. Men det var det verdt, fastslår den glade finalisten.

– Et talent

Prosjektleder og juryformann Eva Rutgerson Bie omtaler Rotan som et talent som utmerket seg i en hard konkurranse.

– Alexandra har en fengende låt. Hun imponerte alle musikalsk. Dessuten framtoner hun seg som en som kan tåle presset det er å være med på dette. Vi gleder oss til å se henne på scenen i Oslo Spektrum, sier Bie.

Før den tid skal Alexandra Rotan gjennom en lang reise. Den startet for litt over en uke siden, da hun ble overrasket av NRK Super i en skoletime på Råholt ungdomsskole. Der fikk hun beskjed om at hun var kommet med i finalen på en svært overraskende måte. Hvordan det gikk for seg, får man se på en av NRKs Påskemorgen-sendinger.

Rekker fylkesmønstringen

Framover nå venter finpuss på sangen og filming med NRK. Alexandra skal også være med på en sommerleir der hun skal bli kjent med de andre deltakerne og jobbe med koreografi og framførelse.

Men også i år ble Rotan valgt ut til å representere Eidsvoll kommune i Ungdommens kulturmønstrings fylkesmønstring.

– Rekker du det, da?

– Ja, det tror jeg. Den helgen skjer det ingenting med NRK, så vidt jeg vet, smiler finalisten.