Nei, det er IKKE sunt å være feit

Britiske forskere avviser påstander om at fett kan ha en beskyttende effekt mot hjertesykdommer.

Britiske forskere avviser påstander om at fett kan ha en beskyttende effekt mot hjertesykdommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter å ha undersøkt data fra nærmere 300.000 personer, avfeier britiske forskere kontant påstandene om at fett kan ha en beskyttende effekt mot hjertesykdommer.

DEL

Selv om det lenge har vært allmennkunnskap at overvekt og fedme øker risikoen for sykdommer, har enkelte forskere nylig sådd tvil om dette ved å hevde at overvekt egentlig ikke øker dødsraten, spesielt ikke for eldre.

Noen studier har til og med antydet at overvekt beskytter mot sykdom, en påstand kalt «fedmeparadokset».

Men en ny studie publisert i tidsskriftet European Heart Journal avviser at det finnes et slikt paradoks. Forskerne har sett på 296.535 personer i alderen 40–69 som meldte seg på en helseundersøkelse i perioden 2006–2010. Datasettet har vært tilgjengelig fram til 2015.

– Enhver offentlig misforståelse om en potensiell «beskyttende» effekt fra fett på hjerte- og slagrisikoen bør bestrides, sier en av forskerne bak studien, Stamatina Iliodromiti ved universitetet i Glasgow.

Forskerne har sett på BMI-verdien (kroppsmasseindeksen) til personene i undersøkelsen, og undersøkt om det er en sammenheng mellom dette og hvem som fikk hjerte- og karsykdommer. Verdens helseorganisasjon (WHO) anser folk med en BMI på 25 og mer som overvektige, mens det anses som fedme dersom BMI-en går over 30.

Forskerne fant ut at faren for hjertesykdom økte når BMI-en økte ut over 22–23.

– Risikoen for hjerte- og karsykdommer økte med 13 prosent for hver økning på 5,2 i BMI hos kvinner og 4,3 hos menn, opplyser forskerne i en pressemelding som oppsummerer studien.

Risikoen for å få hjerte- og karsykdommer var minst for folk med BMI på mellom 22 og 23. Forskerne slår også fast at sykdomsrisikoen økte jo mer fett folk hadde rundt midjen.

– Jo mindre fett – spesielt på magen – jo mindre er risikoen for hjertesykdom i framtiden, konkluderer de. (ANB-NTB)

Fakta om fedme og BMI

  • Overvekt innebærer en kroppsmasseindeks (BMI) mellom 25 og 29.
  • Fedme innebærer en kroppsmasseindeks på 30 eller mer.
  • På slutten av 1960-tallet hadde om lag 5 prosent av alle norske middelaldrende menn fedme, ifølge Folkehelseinstituttet.
  • I dag er det omkring 20 prosent av mennene som har fedme.
  • På slutten av 1970-tallet var det 7 prosent av kvinnene som hadde fedme.
  • I dag er det 17 prosent av kvinnene i alderen 40-45 år, som har fedme.
  • Fedme hos voksne øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, søvnapné, slitasjegikt i hofter og knær, psykiske plager og ulike typer kreft, slik som kreft i bryst, livmor, nyrer, spiserør og i tarmen.
  • BMI er et uttrykk for vekt i forhold til høyde og er lik vekten delt på kvadratet av høyden. For eksempel vil en person som måler 1,60 m og som veier 55 kg få KMI på: 55 : (1,6 x 1,6) = 55 : 2,56 = 21,5 kg/m2.

  • Eksempler: En person med høyde på 1,80 meter har ifølge WHOs grenser normalvekt i området 60 til 81 kg, overvekt i området 81-97 kg og fedme ved vekt over 97 kg. Tilsvarende vil en person med høyde 1,65 m ha normalvekt i området fra 50 til 68 kg, overvekt i området 68-82 kg og fedme hvis vekten er over 82 kg.

Artikkeltags