Gå til sidens hovedinnhold

Livet

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt


Stoner av John Williams
Første gang utgitt i 1965.
Utgitt i pocket 2015 på Cappelen Damm.

Min fasinasjon begynte med omslaget, den eldre mannen som syder av levd liv – sånn kom boka inn i mitt liv.

William Stoner vokser opp i en lutfattig bondefamilie på slutten av det 19. århundre. Foreldrene ønsker et lettere liv for sønnen sin enn de selv har hatt, og sender han til universitetet for å ta agronomutdanning. Han kjenner derimot en dragning til litteraturen, og tar steget over i litteraturstudier – ikke uten kvaler ovenfor foreldrene. Dette, sammen med at han gifter seg inn i en såkalt finere familie, fremmedgjør han ovenfor sin egen familie.
Edith, hans kone og han selv får etter hvert en datter, Grace, som han følger tett opp hennes første leveår, da Edith er syk og sengeliggende.
Han tjener til livets brød som hjelpelærer på universitetet. Han jobber samvittighetsfullt, men blir ikke alltid møtt med respekt. Han opplever også mistro og blir satt på flere prøver i forhold til studenter og kollegaer – dilemmaer om en skal gå på kompromiss med sitt eget liv og sine egne verdier, dukker stadig opp.
Privat sliter etter hvert Edith og William i ekteskapet, og han opplever at både kona og datteren vender seg mot ham.
Han innleder et forhold til en kollega, hun reiser så til slutt – bokstavelig talt ut av hans liv for å prøve og redde stumpene av dem begge. Han fortsetter så livet med kona, som styrer over datteren, og stenger han ute. Så skjer det noe skjellsettende med Grace, og hun og faren finner litt tilbake til hverandre.
Stoner blir syk, men fortsetter å undervise helt til han blir så alvorlig syk at han må avslutte sin tjeneste ved universitetet, med en besk smak – til glede for overordnede.
Boka tar for seg et vanlig liv, sammen med andre og alene. Gjennom konflikter, tap og seire belyser historien betydningen av hvert enkelt menneskes liv, også de livene det ikke skrives om.


Elin Karterud
Nannestad bibliotek

Kommentarer til denne saken